Putin: Iskorišćavaju strah, ne smemo sa emocijama...

Izvor: B92, 27.Maj.2018, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Iskorišćavaju strah, ne smemo sa emocijama...

Politika sankcija i protekcionizam, koju vode neke zemlje, mogu imati veoma negativan uticaj na globalnu ekonomiju.

To je izjavio ruski predsednik Vladimir Putin, na plenarnoj sednici Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

"Ovde ima mnogo biznismena koji vrlo dobro znaju da ako jedna strana potpisnica ugovora napusti pravni okvir, to uvek predstavlja znatne rizike i gubitke. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << To je aksiom u biznisu. Globalno, ako cela zemlja, posebno jedan centar moći, postupa tako, ta situacija može imati negativne, ako ne i razarajuće posledice", rekao je Putin.

Putin je na plenarnoj sednici, na kojoj učestvuju i predsednik Francuske Emanuel Makron, japanski premijer Šinzo Abe, potpredsednik Kine Vang Ćišan i direktorka MMF-a Kristin Lagard, naveo da je u svetu primetan uznemirujući trend podrivanja poverenja i poslovnih odnosa.

Fer konkurencija je preduslov napretka i uspešnog razvoja i sve zemlje treba zajedno da idu u tom pravcu, poručio je ruski predsednik, javlja izveštač Tanjuga s SPIEF-a.

"Konkurencija i sukob interesa uvek su postojali, postoje i postojaće, ali je važno da suparništvo bude pošteno. Tačnije, sposobnost da se protivrečnosti rešavaju fer konkurencijom, a ne njenim ograničavanjem, preduslov je napretka, osnova za siguran održiv razvoj svake zemlje, za korišćenje ogromnog akumuliranog istraživačkog i tehnološkog potencijala u svetu", dodao je on.

Ruski predsednik je primetio da Svetska trgovinska organizacija (STO) nije idealna, ali da nema nerešivih problema u pogledu sistema te organizacije, i konstatovao da bi odbacivanje principa i mehanizama na kojima STO funkcioniše bez uspostavljanja novih zauzvrat - značilo uništavanje uspostavljene ravnoteže.

"Onda će samo sila odlučivala ko je u pravu u trgovinskom sporu", upozorio je Putin i zaključio da nam "danas nisu potrebni trgovinski ratovi, čak ni privremena trgovinska primirja, nego pravi trgovinski mir", podsetivši da je "Izgradnja ekonomije poverenja" lajtmotiv ovogodišnjeg SPIEF-a.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je rekao na plenarnoj sednici da se na svetskoj sceni javljuju novi trendovi, i da je "komadanje sveta jedan od njih".

"Određene sile iskorišćavaju strah ljudi za stvaranje uzajamnog nepoverenja, bez obzira da li je u pitanju ekonomski rast ili kolektivna sigurnost. Japan, Rusija, Francuska, Kina i svi naši inostrani partneri imaju zajednički interes da reaguju u tom kontekstu, da osmisle nove metode i oslanjaju se na zajedničke principe", poručio je Makron.

Dodao je da su francuske kompanije potpisale oko 50 ugovora sa ruskim partnerima na marginama SPIEF-a "u najtežim vremenima istorije", i da Francuska i Rusija razrađuju plan koji će omogućiti efikasan nastavak saradnje.

Zamenik kineskog predsednika Van Ćišan je poručio da Kina ne želi trgovinski rat sa SAD-om jer u njemu neće biti pobednika.

"Kina i SAD sada vode pregovore konsultacije. Smatram da moramo da budemo suzdržani, ne smemo da delujemo na osnovu emocija. Moramo da izbegnemo trgovinski rat, jer u njemu neće biti pobednika", rekao je on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lagardova priznala: Preispitati sankcije Rusiji

Izvor: B92, 27.Maj.2018

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard izjavila je da je neophodno preispitati situaciju koja je nastala usled sankcija Rusiji...Nastupajući na plenarnoj sednici Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, Lagardova je govorila o sankcijama Iranu i primetila da je došlo vreme...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.