Putin: Crkva i država partneri

Izvor: Blic, 25.Jul.2013, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Crkva i država partneri

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas na skupu u Kremlju, povodom 1025. godišnjice krštenja Rusije, da su država i crkva partneri koji zajednički rešavaju aktuelne unutrašnje i spoljne probleme.

"Ponašamo se kao pravi partneri kako bismo rešili aktuelne probleme na unutrašnjem i međunarodnom planu", rekao je Putin u Kremlju pred najvišim zvaničinicima 15 pravoslavnih crkava iz celog sveta.

On je kazao da danas "milioni" ruskih građana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osnove onoga što čini moral traže u religiji. "Oni računaju na mudru reč Ruske pravoslavne crkve", rekao je ruski predsednik.

Predstavnici pravoslavih crkava iz celog sveta okupili su se povodom obeležavanja 1025. godišnjice krštenja Rusije. Proslava je počela juče u Moskvi, a sutra će biti nastavljena u Kijevu.

Na proslavu su između ostalih došli poglavar srpske pravoslavne crkve Irinej, jerusalimski patrijarh Teofil Treći, gruzijski patrijarh Ilija Drugi i aleksandrijski patrijarh Teodor Drugi.

Kao zvaničan datum krštenja Rusije uzima se 988. godina kada se kijevski knez Vladimir I Veliki krstio u Hersonu, a zatim u Kijevu krstio svoje sinove, nakon čega je naredio da se pokrste svi tadašnji Sloveni pod njegovom vlašću.

Danas u svetu ima 227 miliona pravoslavnih vernika.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.