Proruski slogani na protestu poljoprivrednika; Vlasti zabrinute FOTO

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 18:19

Proruski slogani na protestu poljoprivrednika; Vlasti zabrinute FOTO

Poljske vlasti izrazile su zabrinutost jer su se na protestima poljoprivrednika pojavili slogani kojima se veliča Vladimir Putin i rat protiv Ukrajine.

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske saopštilo je da veruje da ekstremne grupe pokušavaju da preuzmu protest poljoprivrednika, moguće pod uticajem ruskih agenata.

Dodali su da tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protesta sa "velikom zabrinutošću" primećuju pojavu antiukrajinskih slogana i slogana koji veličaju Vladimira Putina i rat koji vodi u Ukrajini.

Ministarstvo je pozvalo organizatore protesta da one koji to donose i provociraju "identifikuju i eliminišu iz svog pokreta", uz obrazloženje da je to neophodno za interese zemlje.

Na jučerašnjem protestu na jednom traktoru u južnom regionu Šlezije bila je sovjetska zastava i transparent na kojem je pisalo "Putine, dovedi stvari u red sa Ukrajinom, Briselom i našim vladarima".

Ministar unutrašnjih poslova Marćin Kjervinski ocenio je da je transparent "skandalozan", te da je policija odmah reagovala i da se incident istražuje.

"Neće biti pristanka na takve kriminalne aktivnosti", rekao je on.

Prema poljskom zakonodavstvu, promocija totalitarnih sistema je kažnjiva i do tri godine zatvora.

Poljska, članica NATO i EU i sused Ukrajine, pomagala je toj zemlji od početka ruske agresije, finansijski, oružjem i prihvatanjem više miliona izbeglica.

Iako Poljaci zbog burnih odnosa sa Rusijom tokom godina u velikoj meri podržavaju Ukrajinu, tenzije rastu jer poljski poljoprivrednici za pad cena njihovih proizvoda krive uvoz žita i druge hrane iz Ukrajine.

Kao i drugi poljoprivrednici širom EU, protestuju i zbog ekološke politike Unije. Oni tvrde da njihova proizvodnja ispašta zbog mera uvedenih u okviru borbe protiv klimatskih promena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.