Procurio Putinov plan; Do 2030, spremite se...

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 13:10

Procurio Putinov plan; Do 2030, spremite se...

Procurili planovi ruskog predsednika Vladimira Putina o budućoj politici prema baltičkim državama Estoniji, Letoniji i Litvaniji u narednim godinama.

Te informacije su, kako piše Njuzvik, nabavili švedski Ekpresen, Jahu njuz o drugi.

U tekstu se navodi da su te baltičke države godinama upozoravale na rat koji bi Rusija mogla da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << započne. Takođe se podseća i da je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u januaru nazvao Poljsku i tri nacije, koje su članice EU, “ekstremističkim predstavnicima“ Evrope.

Navodno je novu Putinovu strategiju kreirala Direkcija za prekograničnu saradnju ruske administracije predsednika, koja je prethodno izradila još jedan dokument koji je otkrio da Kremlj planira inkorporaciju Belorusije u “Državu Unije“ sa Rusijom do 2030. godine.

Prema podacima Jahu njuza, oko 300.000 etničkih Rusa živi u Estoniji, što čini oko 24 posto stanovništva, dok ih je u Letoniji oko 471.000, što je oko 25 procenata njenog stanovništva, dok u Litvaniji živi oko 140.000, što predstavlja 5 procenata njenog stanovništva.

Ključno pitanje za Kremlj je smanjenje prisustva NATO u bivšim sovjetskim zemljama, uz istovremeno jačanje ruskog uticaja i kulture, zaključila je zajednička istraga Ekpresena, londonskog Dosije centra, kijevskog Indipendenta, nemačkog Zidojče cajtunga, Jahu njuza, litvanskog emitera LRT i drugih medija.

U dokumentima koji su otkriveni se navodi da bi trebalo stvarati udruženja i organizacije koje mogu prikriveno da unapređuju proruske narative i šire rusku kulturu. Propaganda bi trebalo da navodi diskriminaciju govornika ruskog, a studente koji govore ruski treba pozvati u Rusiju. U međuvremenu, treba sprečiti rušenje ili premeštanje spomenika iz sovjetskog doba.

U Estoniji bi privrednicima trebalo ponuditi unosne poslovne ugovore, navodi se u jednom dokumentu.

“Radite sa estonskim privrednicima da objasnite spremnost Ruske Federacije da im otvori rusko tržište, pod uslovom da Talin promeni svoju spoljnu politiku kako bi bila više promoskovska“, navodi se u u dokumentima.

Prema Ekspresenu, jedan strateški dokument sugeriše da Rusija namerava da iskoristi zavisnost baltičkih država od svoje električne mreže kao polugu ukazujući na rizik da Estonija, Letonija i Litvanija budu isključene iz ruske električne mreže.

U dokumentu o Litvaniji se navodi da će Rusija stvoriti “uslove pod kojima će litvansko rukovodstvo biti prinuđeno da prizna potencijalnu štetu svojoj nacionalnoj bezbednosti od jačanja vojnog prisustva NATO-a u regionu“.

Litvaniji treba blokirati prijem protivvazdušne odbrane koja je povezana sa NATO-om, dok bi trebalo smanjiti “broj i obim aktivnosti NATO-a za operativnu i borbenu obuku“ u zemlji, navodi se u dokumentu.

Planovi Kremlja u Letoniji pominju i “obuzdavanje NATO-a” i stvaranje škole pri ruskoj instituciji u prestonici Rigi, “koja će do 2025. godine postati centar za jačanje položaja ruskog jezika, književnosti i kulture”. Do 2030. Bi, prema planu, ruski ezik trebalo da bude priznat kao državni.

Jahu nuz pak napominje da su i Estonija i Letonija nedavno usvojile jezičke reforme koje će na kraju rezultirati zabranom nastave na ruskom jeziku u vrtićima i školama.

U februaru je estonska spoljna obaveštajna služba saopštila da veruje da bi Rusija mogla da izvrši “verodostojan vojni pritisak“ na baltičke države, jer ih, kako se navodi, smatra “najranjivijim delom NATO-a“.

Njuzvik je naveo i da su pokušali da dobiju komentar ruskog ministarstva spoljnih poslova o ovoim procurelim dokumentima, ali da ih do zaključenja teksta nisu dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.