Pridnjestrovlje ili federalizacija kao univerzalni recept

Izvor: Vostok.rs, 04.Apr.2014, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pridnjestrovlje ili federalizacija kao univerzalni recept

04.04.2014. -

Krimski scenario za Pridnjestrovlje: ova tema poslednjih dana postala je najrazmatranija među zapadnim ekspertima i novinarima.

Vladimir Putin skrenuo je pažnju zapadnih kolega na faktičku blokadu Pridnjestrovlja od strane Moldavije i Ukrajine. Tiraspolj se u stvari našao u klještima zatvorenih granica. Ipak, kako kaže ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, razgovori o krimskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << scnariju su prava provokacija.

Situacija u Pridnjestrovlju ne izaziva uzalud zabrinutost. Složenim odnosima sa Kišinjovom pridružili su se problemi sa ukrajinskom stranom. Moldavski migracioni punktovi ne puštaju na teritoriju koju kontroliše Kišinjov ne samo robu, već često ni stanovnike Pridnjestrovlja, posebno one koji imaju ruski pasoš. Osim toga, uvećan je broj vojnika u regionu bojevih dejstava, između ostalog u gradu Bandere. A Kijev pod izgovorom da je kod Dnjestra nemirno, zatvara granice sa svoje strane. Uznemirujuću sliku završava poseta poznatog američkog „spasioca gladnih“ Viktorije Nuland Kišinjovu. Pecivo ovog puta pomoćnik državnog sekretara SAD nije ponela – majdana poput ukrajinskih u Moldaviji nema. Zato je obećala Kišinjovu 10 miliona dolara „za jačanje bezbednosti granica“. I primetila da nikave blokade od strane Ukrajine nema, to su sve izmišljotine Moskve. Istovremeno na nebu iznad Moldavije pojavili su se avioni NATO-a za koje, kako izjavljuju lokalni političari, moldavsko nebo odavno je otvoreno.

Zapad u toj složenoj sitauciji ne samo da ništa ne radi, već faktički pokriva organizatore blokade, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Dešavanja oko Pridnjestrovlja takođe se ignorišu – tamo su Kišinjov i novi ukrajinski rukovodioci faktički organizovali blokadu. I sve to naši evropski partneri prećutkuju. Šta više, EU i, kako shvatam, SAD, podržavaju takvu liniju. Želimo sa njima vrlo ozbiljno da govorimo na ovu temu, zato što oni usijavaju atmosferu oko Pridnjestrovlja koje će biti mal te ne sledeće. To je nedopustiva provokaciona retorika. U stvari oni pokušavaju da svojim praktičnim dejstvima stvore za Tiraspolj neizdrživu sitauciju.

Tiraspolj smatra da svi ovi događaji ugrožavaju bezbednost regiona. Kišinjov sa svoje strane zahteva da se iz Pridnjestrovlja povuku ruski mirotovrci. Danas će Moskva povodom Pridnjestrovlja izneti iste predloge kao i pre 10 godina, ističe doktor istorije Aleksandar Šubin.

- Postoji optimalna varijanta rešavanja problema Pridnjestrovlja koju je nudila Rusija do 2003. godine. To je federalizacija Moldavije sa uključivanjem Pridnjostrovlja i teritorije Gagauza u nju. Gagauzi čuvaju autonomiju u sastavu Moldavije, s pravima takve široke autonomije mogao bi da se reguliše problem Pridnjestrovlja. Nažalost, 2003. godine iz raznih razloga ovaj scenario nije uspeo.

Između ostalog u i u Moldaviji ima snaga koje shvataju: jedini izlaz za zemlju je federalizacija. Socijalisti su još pre dve godine ubeđivali zvanični Kišinjov: ako ne pruži Pridnjestrovlju široku atunomiju, ono će biti za njega izgubljeno zauvek, i samo postojanje moldavske države će se naći u opasnosti. Vlasti ove reči ne žele da slušaju. Primer Ukrajine pokazuje: nisu sva obećanja i pokloni Brisela blago za darovanog.

Igor Silecki,

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/Guttorm Flatabø/ss-by    
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.