Predsednik posle razgovora sa Putinom: Dobili smo dobru cenu, ostaje puna naftna formula

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2022, 03:22

Predsednik posle razgovora sa Putinom: Dobili smo dobru cenu, ostaje puna naftna formula

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je sa šefom ruske države Vladimirom Putinom dogovorio povoljan aranžman za uvoz gasa iz Rusije, kao i da će za Srbiju ostati cena koja se zasniva na stopostotnoj naftnoj formuli.

„Imali smo vrlo dobar razgovor Putin i ja. Govorili smo o više različitih tema. Najvažnija za nas su naši bilateralni odnosi, a dotakli smo se više stvari. Za nas je najvažnije pitanje istek gasnog sporazuma posle desetogodišnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << trajanja 31.maja. Ono što mogu reći da smo glavne elemente dogovorili koji su veoma povoljni za Srbiju“, objasnio je Vučić.

On je podsetio da je Srbija do sada dobijala gas po ceni baziranoj na stopostotnoj naftnoj formuli, i kazao da je to bila svakako najbolja cena u celoj Evropi.

Pritisci svaki dan, nije lako voditi samostalnu politiku

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija sa pritiscima, pre svega po pitanju KiM, živi svaki dan, tim pre što je zapadu potrebno da se kosovsko pitanje što pre reši, po mogućstvu priznanjem tzv. Kosova, kako bi taj primer bio prikazan kao “sui generis”, a ojačala njihova pozicija prema Rusiji.

Na pitanje da li očekuje intenziviranje pritisaka na Srbiju, nakon povoljnog razgovora sa Putinom, i da li će se ti pritisci pre svega odraziti na KiM, Vučić je odgovorio da zemlja sa tim pritiscima živi svaki dan, jer je neverovatna potreba svih da vode politiku Srbije, a, svi, primetio je ironično, najbolje znaju kakva ta politika treba da bude.

Predsednik je poručio da nije lako voditi samostalnu i nezavisnu politiku.

“Dokle ćemo moći da izdržimo vodeći samostalnu, nezavisnu, suverenu politiku, to nije lako reći, ali nije lako bilo ni pre 90 dana, pa smo 90 dana uspeli smo da zadržimo isti stav kao i prvog dana izbijanja sukoba u Ukrajini”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, ti pritisci su, naravno, zloupotreba svega, a pre svega će se, potvrđuje ticati Kosova i Metohije, da to pitanje ne bi ostalo kao presedan.

“Zato što oni hoće da kažu da to ne može da važi i za druge, da je to slučaj 'sui generis', i zato je važno Srbiju naterati da što pre napravi sporazum za Albancima, ako je moguće pre svega o nezavisnosti, jer bi to rešilo sve probleme u budućim odnosima, i osnažilo poziciju zapada prema Rusiji”, rekao je Vučić.

Sa druge strane, istakao je da Srbija nigde neće dobiti dovoljno razumevanja, niti će iko dobro da razume težinu poziciju Srbije.

“Zato je važno da čuvao našu poziciju, a do sada smo je sačuvali i izdržali”, rekao je Vučić.

„Dogovorili smo, a to je veoma dobra vest, da ćemo potpisati ugovor, prvi element na tri godine, a ne na mesec dana što su neki govorili. To izuzetno odgovara srpskoj strani“, rekao je Vučić.

On je kazao da formula koja će se koristiti ostaje ista i da će cena biti veoma povoljna za našu zemlju.

Ostaje da se razgovora sa Gaspromom, a, kako je dodao, već je uputio pismo rukovodstvu te kompanije, da se razgovara o količinama.

Vučić je preneo da je objasnio Putinu da je značajnom industrijalizacijom i privrednim napretkom Srbija povećala količine gasa koje troši.

„Ako sve realizujemo iz dogovora sa Putinom imaćemo po pitanju snabdevanja gasa sigurnu zimu, a nakon razgovora sa Gaspromom o količinama moćićemo tačno da kažemo koliko će nas koštati prosečna kubni metar. U ovom trenutku to bi bilo tri puta manje, a zimi će to biti i 10-12 puta manje nego što će plaćati ostali u Evropi“, kazao je on.

Izrazio je zahvalnost ruskim partnerima na korektnosti.

Preneo je da je izneo Putinu i stav Srbije da bismo želeli što brže uspostavljanje mira u Ukrajini, a da je ruski predsednik izneo podatke iz svog ugla.

„Rekao je da postoji ponuđeni sporazum, a koji je na stolu kako u Moskvi, Kijevu, i drugim centrima moći. Neke određene elemente sam čuo, ali nije nešto čime možemo da se bavimo. Nadam se da će se mir uspostaviti. Za sve drugo mogu da kažem veoma korektan i dobar razgovor“, kazao je on

Istakao je da je sa Putinom razgovarao i o daljoj izgradnji skladišnih kapaciteta gasa u Srbiji.

Vučić: Srbija ima svoj stav, važno šta kaže Verheji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je danas da ga narednih dana očekuju brojni važni razgovori, i da će jedino u utorak imati kraći govor u Skupštini po pitanju polaganja zakletve, kao i da će sve njegovo ostalo vreme biti usmereno na spoljnopolitičke aktivnosti i rešavanje nabavke energenata i hrane.

Vučić je, na pitanje šta očekuje od sutrašnjih razgovor sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Verhejom i evropskom poslanicom Violom fon Kramon, rekao da nije samo pitanje šta će oni da traže.

„To će biti razgovori, nije samo pitanje šta će oni da traže. Fon Kramon će da govori u svoje ime i evroparlamentaraca, i dobiće odgovor u skladu sa politikom koju vodi Srbija. Srbija ima predstavnike čiji je posao da iznese svoje stavove“, objasnio je on.

Vučić je naglasio da se Srbija nalazi na evropskom putu, da dobro čuje šta misli Fon Kramon, i mnogo više komesar, jer on predstavlja izvršnu vlast Unije.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DANAS JE "SPASIBA ZA DRUŽBU" Evo kako će razgovarati Vučić i Putin: Vezu čuva specijalan kod koji se dešifruje GODINU DANA

Izvor: Blic, 29.Maj.2022

Diplomatski kor i strane službe načuliće uši danas da bi saznali o čemu razgovaraju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin. “Blic” otkriva na koji će način i preko koje veze razgovarati dvojica državnika u vreme svetske krize u kojoj se prati svaki Putinov...

Nastavak na Blic...

Vučić danas razgovara sa Putinom

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Maj.2022

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas bi trebao da razgovara sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom o gasnom ugovoru između dvije zemlje.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.