Predsednik: Teško do kompromisa o Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2018, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik: Teško do kompromisa o Kosovu

Do kompromisa o Kosovu teško će doći, ali mi moramo da se ponašamo odgovorno i ne smemo na ponašanje Prištine, tipa 'radite vi Srbi šta hoćete, mi smo nezavisni', da uzvraćamo da onda "nećemo ništa", poručio je i danas predsednik Aleksandar Vučić.

"Ne, mi moramo da učestvujemo u razgovorima, da se borimo i da pokušamo da dođemo do rešenja", rekao je Vučić u razgovoru sa novinarima.

"I ne treba da se plašimo rešenja, jer sam ja video strašan strah >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kod svih naših ljudi, od bilo kakvog rešenja. Najbolje da se nikada ništa ne reši, da bauljamo unapred, čekamo priliku za neki novi sukob, iz kojeg bismo izašli tako što bismo nestali, u svakom smislu, fizičkom, političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu", istakao je Vučić.

Dodao je da ne može više te stvari da objašnjava onima kojima to nije jasno i istakao da to nije zato što su Albanci jaki, nego što i danas protiv sebe, "u smislu kosovske nezavisnosti, imamo Amerikance i mnoge druge moćne zemlje", kao što smo i nekada imali.

"Hoće li se to promeniti za pet-deset godina? Teško. Neko će reći da se stvari u svetu menjaju. Menjaju se, veća je snaga danas i Kine, Rusije, Turske i mnogih drugih, ali, da li se nešto na terenu bitnije promenilo, osim što je Srba manje svuda i u Beogradu", naveo je Vučić.

Dodao je da će zato Albanci na KiM i dalje da "guraju i traže najveći mogući pritisak na Srbiju kako bi se to rešilo".

"Oni smatraju da je to već završeno, mi smo nezavisna zemlja kao Kosovo, a vi Srbi radite šta hoćete", kazao je Vučić.

Zato neće ni formirati Zajednicu srpskih opština, rekao je predsednik Srbije.

Kazao je da su oni juče na sastanku Brdo-Brioni proces počeli da govore da su krenuli sa upravljačkim timom i to tek da bi ispunili formu.

"Neće oni to da rade, pa to su rekli juče i onaj Enver Hodžaj i prekjuče Blerim Šlalja. Obojica su rekli da neće da formiraju ZSO, nego tek da je ZSO maksimum onoga što Srbi mogu da dobiju kao konačno rešenje ako priznaju nezavisnost", kazao je Vučić u izjavi novinarima.

Dodao je da Albanci u Prištini ne razumeju da je to njihova obaveza po Briselskom sporazumu, u kojem se, podseća, nigde ne spominje nezavisnost, kao ni UN.

"Nigde im se ne pominju UN, iako je u prvobitnom nacrtu to stajalo, ali ja nisam želeo to da prihvatim, onda su usledili pritisci koje nismo želeli da prihvatimo, odoleli smo im, i toga nema. Ali oni kao da nemaju stvarni tekst, nego nacrt, pa sanjaju o nekim stvarima, ali ne žele da ispune svoje obaveze i ja vam kažem unapred neće ih ispuniti", kazao je predsednik.

Ponovio je da juče na sastanku Brdo-Brioni upitao Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu koga lažu da imaju 4,4 miliona stanovnika, odnosno 3,5 miliona, te koga Srbija laže da ima 7,3 miliona stanovnika.

"I svi znamo da je sve to značajno manje i da je svakog dana sve manje, samo volimo da dodamo po 400, 500.000 da bismo izgledali jače", kazao je Vučić.

"Nećemo u NATO, niti druge saveze, vodimo svoju politiku"

Vučić je ponovio je danas da Srbija nema nikavih aspiracija za ulazak u bilo kakve vojne saveze, pa ni u NATO, te da smatra da je politika koju danas vodimo najbolja i najsigurnija za Srbiju.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa predstavljenom Ohridskom grupom za podršku Makedoniji na evroatlantskom putu, koju čine bivši zvaničnici i diplomate EU i NATO, i dodao da im i ne treba ta grupa i da je dovoljno da se njihovi građani tako izjasne.

"Srbija nema nikavih aspiracija za ulazak u bilo kakve vojne saveze pa ni u NATO. Ako neka druga vlast i neka druga vlada bude želela to da uradi, sasvim sam siguran da im nikakva grupa neće biti potrebna. A, što se mene tiče ne mislim da je to put Srbije i da je to najbolji put Srbije", rekao je Vučić.

Vučić smatra da je politika koju danas vodimo najbolja, najpametnija i najsigurnija za Srbiju i dodaje:

"Kao što vidite Srbija je poslednjih nekoliko godina najpre uspela da se izvuče iz bankrotstva, da spusti nezaposlenost više nego dvostruko, da treću godinu za redom ima suficit u budžetu, uspela jedina da značajno smanjuje javni dug što po prvi put govori Fiskalni savet. . . Kada sam postao predsednik vlade bio je javni dug 77 odsto, danas je 57 odsto, a biće 51 odsto".

Kako je rekao tamo gde imamo loše rezultate i zbog čega ne može ni da se raduje ni rastu BDP od 4,5 odsto ni drugim dobrim stvarima koje smo uradili je broj rođenih u našoj zemlji.

"Ne znam šta da radimo, sve svetske stručnjake, sve koji mogu da nam pomognu pozvaćemo. Za to nam je potrebno pet grupa ako možemo da nađemo najboljih i nastručnijih ljudi, ali pre svega mislim da je važno da građani osete da mogu da imaju bolju budućnost da ne bi gubili veliki broj ljudi", naveo je predsednik Srbije.

Još jednom je poručio da politiku nećemo da menjamo, da ćemo imati prijateljske odnose sa Rusijom, da joj nećemo uvoditi sankcije, da nećemo da idemo u vojne saveze, da nećemo u NATO niti druge saveze, i da ćemo da se "držimo naših postulata i politike da nam zemlja ide ubrzano napred i da sačuvamo mir i stabilnost što je od najvećeg značaja".

"Nadam se Putinovom pozivu na inaguaraciju"

On je dodao da dosad nije dobio pozivnicu za inauguraciju ruskog predsednika Vladimira Putina, ali nije isključio mogućnost da se to dogodi.

"Možda dobijem poziv za dan-dva, videćemo, još ne znam. Da sačekamo još koji dan da vidimo da li će Srbija dobiti zvaničan poziv. Mi imamo odlične odnose sa Ruskom Federacijom. Želimo da imamo još bolje", rekao je Vučić novinarima nakon sto je ispratio bicikliste Srbije i Turske koji su krenuli na rutu Beograd - Istanbul.

Primetio je, međutim, da je malo lidera u svetu, izuzev turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji su, poput njega, imali toliko sastanaka sa Putinom, te naglasio da je Srbija nezavisna zemlja.

"Nezavisna posle mnogo godina i u donošenju svojih odluka. Da budete nezavisni u svemu tome potrebna vam je mnogo snažnija ekonomija, potrebno vam je mnogo snažnije rukovodstvo nego što smo imali. Potrebno vam je da izdržite mnoge stvari u međunarodnoj areni koje nije jednostavno izdržati", objasnio je.

Za tu vrstu poštovanja, primetio je, treba pokazati i veću vrstu odgovornosti i veći stepen ozbiljnosti, ali i izdržati mnoge stvari koje inače ne biste morali.

"Ali, to je izbor Srbije. Izbor Srbije je njen put ka EU i njeno prijateljstvo sa Rusijom, Kinom i Turskom i da nikome ne dozvoli da se u to meša. I da ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji. Izbor Srbije je da bude vojno neutralna", kaže predsednik Srbije.

Zato, dodao je, Srbija mora da jača i u vojnom smislu, a da li su svi uvek zadovoljni, prokomentarisao je, te zaključio da su svi uvek pomalo nezadovoljni.

Ali, to je najbolji dokaz da vodimo najbolju politiku u interesu Srbije, rekao je Vučić, uz opasku da njegov posao nije da se bilo kome dodvorava, već da pronalazi najbolje rešenje za naše građane.

"Ja se i dalje nadam skorašnjem pozivu, a da li će ga biti videćemo. Ne mogu da kažem da očekujem, nadam se (Putinovom pozivu). Ovih dana ćemo imati potvrdu ili negaciju ovog što sam rekao", zaključio je Vučić.

Inauguracija ruskog predsednika je 7. maja, a predsednik Srbije je i ranije ovog meseca rekao da nije dobio pozivnicu, dok su pojedini mediji u Srbiji preneli da je predsednik RS Milorad Dodik pozivnicu dobio, kao i da su razlozi zbog kojih ona ne stiže u Beograd - bliske veze predsednika Vučića s nemačkom kancelarkom i nerešeni status ruskog humanitarnog centra u Nišu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić: Nadam se pozivu Putina, videćemo

Izvor: Blic, 28.Apr.2018

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da dosad nije dobio pozivnicu za inauguraciju ruskog predsednika Vladimira Putina, ali nije isključio mogućnost da se to dogodi.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.