Pre tačno dve godine Putin je izvukao TEŠKU ARTILJERIJU, a Rusija je ostvarila ČETIRI KLJUČNA CILJA i matirala Ameriku

Izvor: Blic, 29.Sep.2017, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre tačno dve godine Putin je izvukao TEŠKU ARTILJERIJU, a Rusija je ostvarila ČETIRI KLJUČNA CILJA i matirala Ameriku

Prošle su tačno dve godine otkako je svet uvideo da se Rusija ne šali u pokušajima da povrati status supersile: Tog 30. septembra 2015. Vladimir Putin naredio je ruskoj vojsci da se uključi u rat u Siriji, odgovorivši tako na poziv tamošnjeg predsednika Bašara al-Asada.

Ulazak u rat započeo je raketnim udarom na položaje Islamske države sa ruskih nosača aviona iz Mediterana. Taj potez označio je prekretnicu na geopolitičkoj mapi Bliskog istoka, jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vladimir Putin na taj način matirao SAD, smatra "Forbs".

Asad je živ zahvaljujući Putinu

List dodaje da je Putin zaštitio zaštitio Bašara al-Asada od sigurnog svrgavanja.

- Asad snosi deo odgovornosti za katastrofu u Siriji. Međutim, Putin čvrsto stoji uz njega i ne dozvoljava njegovo svrgavanje. Naoružava ga, štiti ga pred Savetom bezbednosti UN i održava sirijsku ekonomiju u životu. Međutim, ključan potez kojim je potpuno matirao SAD bio je ulazak u rat - ističe "Forbs".

Vladimir Putin je postigao sve što je želeo u Siriji. Nadigrao je Vašington, ne dozvolivši rušenje Bašara al-Asada i postavljanje proameričke vlasti. Čak je ušao u kakav-takav savez sa Amerikancima i potukao Islamsku državu do nogu (ISIS je izgubio 87% teritorije koju je kontrolisao 2014.).

Slično je komentarisao i "Dojče vele". Podsećajući da je šah ruski nacionalni sport, a da Putin voli azijske borilačke veštine kod kojih se, kao i u šahu, protivniku parira tako što se na napad ne odgovora uvek kontranapadom već prvo eskivira.

- Prvo je čekao da vidi kako će se razvijati situacija. To čekanje trajalo je skoro četiri godine, a onda je osetio pravi momenat i ušao u igru.

"Forbs" ističe da je Rusija vezala ruke Americi i potpuno joj ograničila prostor za vojni manevar. Uz to, Putin je obezbedio rusko prisustvo u Siriji u narednih 49 godina, potpisavši sa Asadom sporazum o ruskim bazama na teritoriji te zemlje.

Štaviše, privoleo je na svoju stranu Iran, ali i prema Asadu tradicionalnog neprijateljski nastrojenog predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Nazire se čak i nemoguće, promena stava Saudijske Arabije, najvernijeg američkog saveznika na Bliskom istoku.

Četiri ključna cilja

Od početka vojne operacije 30. septembra 2015. godine Rusija je uspela da ispuni četiri strateška cilja:

1. Da se vrati na Bliski istok kao ključni igrač;

2. Da zadrži na vlasti vladu u Damasku,

3. Da oslobodi veći deo sirijske teritorije od terorista

4. Da pokaže svetu mogućnosti Oružanih snaga Rusije i svoje vojne tehnike.

Poslednje se i te kako isplatilo s obzirom da je potražnja sa ruskim naoružanjem drastično skočila nakon ulaska u sirijski rat, što se odrazilo i na punije kase i krpljenje rupa u sankcijama pogođenom budžetu.

Avijacija kao udarna igla

Kako navodi list ruskog Ministarstva odbrane "Krasnaja zvezda", ruska avijacija je u periodu od dve godine izvela više od 30.600 borbenih letova i izvršila je više od čak 92.000 napada na teroriste, njihove položaje i objekte.

"Sputnjik" navodi da je likvidirano više od 53.000 terorista, a da su ruski avioni uspešno razorili skoro 97.000 objekata, uključujući komandne punktove, kampove za obuku terorista, skladišta goriva i municije, infrastrukturne objekte, rafinerije i naftna polja, čime su presečeni glavni izvori finansiranja terorista.

Kada je Rusija 30. septembra 2015. ušla u rat u Siriji, ta bliskoistočna zemlja nalazila se na kolenima: ISIS je gospodario teritorijom, a pobunjenici iz redova opozicije su uz američku pomoć takođe ostvarivali svoje ciljeve. Vojska je bila u katastrofalnom stanju, a Bašaru al-Asadu smešila se sudbina Muamera Gadafija.

Dve godine kasnije, oslobođeno je 87,4 odsto teritorije Sirije i više od 2.200 naselja, a Asad je stabilizovao svoju poziciju toliko da je čak i stalna predstavnica SAD u UN Niki Hejli nedavno izjavila da "Americi više nije prioritet da sruši sirijskog predsednika".

Putin: Konačno imamo uslove za kraj krvavog rata

Situaciju u Siriji juče je prokomentarisao i sam Putin, nakon sastanka sa Redžepom Tajipom Erdoganom.

- Postigli smo ogroman napredak u nalaženju mirnog rešenja za sirijsku krizu, a to je zajednički uspeh Moskve i Ankare. Otvorili smo sporazume za okončanje krvoprolića u toj razrušenoj državi, i de fakto smo stvorili potrebne uslove za mir - rekao je Putin.

Slično misli i turski predsednik, koji je pozitivno ocenio mirovni proces u Siriji, rekavši da je zadovoljan napretkom koji je ostvaren na razgovorima u Astani.

- Učvrstili smo mir - rekao je Erdogan.

(V. Filipović)
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.