Potvrđeno: Putin i Prigožin sklopili dogovor

Izvor: B92, 20.Jul.2023, 09:56

Potvrđeno: Putin i Prigožin sklopili dogovor

Šef britanske obaveštajne službe MI-6 Ričard Mur potvrdio je tokom govora u Pragu da je šef grupe Vagner zaista postigao dogovor sa Vladimirom Putinom.

Njih dvojica su, kako tvrdi Mur, postigli dogovor da Vagner prekine svoje napredovanje na Moskvu tokom neuspele pobune 24. juna.

Šef Mi6, poznat kao C, takođe je izrazio izvesnu zbunjenost zbog potresa oko Kremlja tokom tog vikenda i brzinom kojom je lojalnost odbačena i vraćena.

"Ako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pogledate Putinovo ponašanje tog dana", rekao je Ričard Mur i nastavio:

"Mislim da je Prigožin počeo kao izdajnik za doručkom. Pomilovan je večerom, a zatim je nekoliko dana kasnije pozvan na čaj."

Dakle, postoje neke stvari, a čak i šef MI6 smatra da je to malo teško da protumačiti, u smislu ko je unutra, a ko nije.

Mur je takođe dao retke indikacije o daljem zdravstvenom stanju i mestu boravka samog Prigožina.

Na pitanje CNN-a da li je Prigožin "živ i zdrav", Mur je odgovorio da je vođa Vagnera i dalje "luta okolo“, prema saznanjima njegove agencije.

Zapadne obaveštajne agencije su uzdržane da komentarišu neuspelu pobunu, iz straha da ne pruže lažnu potporu poznatom izgovoru Rusije za unutrašnje neslaganje – da je organizuju i podstiču zapadni špijuni.

Ipak, govor pred kamerama pružio je priliku da Murov izraz lica dočara koliko je za njega bila šokantna slabost koju je Putin pokazao tog vikenda.

"On zaista nije uzvratio Prigožinu", rekao je Mur.

"Nagodio se da bi sačuvao svoju kožu, koristeći dobre usluge lidera Belorusije", rekao je on, misleći na intervenciju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka koji je postigao dogovor.

"Tako da čak ni ja ne mogu da vidim šta je u Putinovoj glavi", dodao je on.

"Morao je da shvati, siguran sam da je nešto što je duboko trulo u državi Danskoj – da citiram Hamleta – i morao je da prekine taj dogovor."

Mur je dodao da je teško doneti "čvrste sudove" o sudbini samog Vagnera, kao plaćeničke grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.