Poljski ministar: Rusija uvlači Balkan u trgovinski rat

Izvor: Politika, 06.Avg.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljski ministar: Rusija uvlači Balkan u trgovinski rat

VARŠAVA – Poljski ministar poljoprivrede Marek Savicki upozorio je da ruski predsednik Vladimir Putin najnovijom odlukom da se na godinu dana blokira uvoz nekih poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije nastoji da uvuče i Zapadni Balkan u trgovinski rat Rusije i Zapada.

„Možda je Putinov cilj da uvuče u trgovinski rat balkanske zemlje. Sve ukazuje na to balkanske zemlje koje još nisu članice >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << EU mogu da budu tržišta na kojima će Rusija kupovati hranu. To sve mogu da budu elementi Putinove igre. Sigurno će pokušati da podeli Evropu”, kazao je Savicki poljskoj televiziji TVN24.

Nova odluka Kremlja pogodiće osetno poljske poljoprivrednike i prehrambenu industriju zato što se odnosi na celu EU i Poljska po mišljenju Savickog neće biti u stanju da preusmeri izvoz.

„U ovom trenutku izgleda da nećemo moći da prodajemo na evropskom tržištu. I evropski proizvođači će ostati sa svojim voćem i povrćem na domačhem tržištu”, kazao je Savicki i upozorio da u momentima krize raste iskušenje svetskih prozivođača da pribegnu nefer konkurenciji.

„Teže će biti i da dobijemo kompenzacije od EU za naše zemljoradnike”, rekao je Savicki i dodao da će račun platiti i Rusija, pošto uvozi polovinu svojih potreba u hrani.

Otvoreno o trgovinskom ratu govori i poljski vicepremijer, ministar privrede Januš Pjehoćinjski koji je kao i Savicki uveren da Moskva nastoji da izazove podele u Evropi.

„Idemo u rat kakvog u Evropi nije bilo. Trgovinski rat. Troškova i gubitaka biće na obe strane. Uz to i građanski rat u Ukrajini koju inspirišu i pomažu spolja”, kazao je poljskoj televiziji TVP.info Pjehoćinjski.

„Uskoro mogu da dođu novi pokušaji podela i ekipa predsednika Putina deliće Evropu na bolje i gore zemlje prema svojim političkim simpatijama”, rekao je poljski ministar privrede.

Poljski analitičari u prvim opreznim prognozama procenili su da sankcije koje uvodi Rusija na poljoprivredne proizvode mogu da koštaju Poljsku za 0,4 rasta BDP-a ove i za 0,8 odsto naredne godine, kao i probleme na tržištu rada.

Analitičari poljske banke BNP Paribas objavili su večeras da će korigovati prognoze za ovu i narednu godinu u kojoj su očekivali privredni rast od 3,3 odsto, zato što će otežani izvoz smanjiti očekivani rast, budući da izvoz predstavlja 45 odsto poljskog BDP-a.

Beta

objavljeno: 06/08/2014
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Rusija uvlači Balkan u trgovinski rat

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Avg.2014

Poljski ministar poljoprivrede Marek Savicki upozorio je večeras da ruski predsednik Vladimir Putin najnovijom odlukom da se na godinu dana blokira uvoz nekih poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije nastoji da uvuče i Zapadni Balkan u trgovinski rat Rusije i Zapada.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.