Pet RAZLOGA zašto Kimu treba Putin

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2019, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet RAZLOGA zašto Kimu treba Putin

Čitav svet pratio je juče susret ruskog predsednika Vladimira Putina sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom, koji je prvi put boravio u Ruskoj Federaciji otkad je 2016. došao na čelo zemlje.

I dok su mnogi njihov srdačan stisak ruke i tapšanje po ramenu u Vladivostoku okarakterisali kao šamar šefu Bele kuće Donaldu Trampu, analitičari ističu da bi Putin i te kako mogao da pomogne američkim interesima s Pjongjangom. Razlog za to je, na prvom mestu, činjenica >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da i Rusija zbog sopstvene bezbednosti želi denuklearizaciju Korejskog poluostrva. Međutim, onda se prirodno postavlja pitanje šta je to što Kim želi od svog ruskog kolege.

- Kim najpre želi da pokaže Trampu da osim Kine ima i druge prijatelje koji mu mogu pomoći u teškim pregovorima sa Amerikom kada je u pitanju ukidanje ili makar ublažavanje sankcija u zamenu za to da Severna Koreja uništi nuklearno oružje. Džong Un pokušava i da zadobije saveznika koji će u Savetu bezbednosti UN možda u nekom trenutku uložiti veto na rezoluciju SAD o sankcijama Severnoj Koreji. Treće, on želi da još više stanovnika njegove zemlje putuje na rad u Rusiju, a što podrazumeva i unapređenje saobraćajnih veza, pre svega pruga, kao i otvaranje tržišta Severne Koreje za ruske investicije i robu. To, međutim, podrazumeva i četvrti potencijalni zahtev o otvaranju novih graničnih prelaza između dve zemlje, a očekuju se i razgovori o razmeni robe koja ne podleže sankcijama - ocenio je američki Blumberg.

Sastanak Putina i Kima trajao je dva sata, što je sat vremena duže od predviđenog, nakon čega su obojica imali samo reči hvale jedan za drugog. Ruski lider je izrazio želju da bude posrednik u daljim pregovorima Džong Una i Trampa o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, naglasivši da nema alternative mirnim sredstvima. Takođe, Kima je opisao kao zanimljivog i sadržajnog sagovornika i istakao kako su Severnoj Koreji neophodne bezbednosne garancije kako bi nastavila pregovore sa SAD.

Inače, Kim je prvi lider Severne Koreje koji je bio u zvaničnoj poseti Rusiji od 2001. To je tada bio njegov otac Kim Džong Il, kog je, takođe, primio Putin.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.