Peskov: Putin obavestio kolege iz ODKB-a o početku dijaloga predstavnika Astanskog formata

Izvor: Vostok.rs, 09.Nov.2018, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peskov: Putin obavestio kolege iz ODKB-a o početku dijaloga predstavnika Astanskog formata

 
Predsednik Rusije Vladimir Putin informisao je kolege iz Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) o situaciji u Siriji i rezultatima četvorostranog samita u Istanbulu, saopštio je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. „Putin je obavestio kolege iz ODKB-a o početku dijaloga predstavnika Astanskog formata i takozvane ’male grupe‘ o Siriji, povodom samita koji je održan prošle nedelje u Istanbulu. Informisao ih je i o raznim aspektima sirijskog problema. Bilo je reči i o drugim regionalnim konfliktima“, rekao je Peskov.
Ruski predsednik je detaljno informisao kolege i o situaciji u vezi sa strateškom stabilnošću koja je nastala zbog odluke SAD da izađu iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa.  On je dodao da će odluka o novom generalnom sekretaru ODKB-a biti doneta 6. decembra na samitu organizacije u Sankt Peterburgu. Trenutno tu dužnost obavlja Valerij Semerikov. Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev je saopštio da će naredni generalni sekretar te organizacije biti iz Belorusije.  U završnoj deklaraciji sa kraja samita ODKB-a u Astani lideri država-članica su se založili za očuvanje Sporazuma o o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa. Oni su se dogovorili i da povećaju uzajamne isporuke oružja. „Članovi Saveta Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti izražavaju zabrinutost zbog zaoštravanja situacije, daljeg rasta proizvodnje narkotika u Avganistanu i pokušaja terorističkih grupa da se učvrste u severnim provincijama zemlje“, navodi se u dokumentu. Oni su se založili za rešavanje krize u Avganistanu isključivo mirnim putem. Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.