PUTINOVA DIPLOMATSKA MISIJA: Sastaje se sa Sijem, Erdoganom, Alijevom i mnogim drugim liderima ISTOKA

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Sep.2022, 00:12

PUTINOVA DIPLOMATSKA MISIJA: Sastaje se sa Sijem, Erdoganom, Alijevom i mnogim drugim liderima ISTOKA

Ruski predsednik Vladimir Putin govoriće na sednici Saveta lidera država članica Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu i održaće veliki broj bilateralnih sastanaka na marginama samita, saopštio je pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov.

-Naš predsednik će na sastanku ŠOS-a govoriti i u užem i u proširenom formatu. Detaljno će izložiti svoje viđenje zadataka koji predstoje organizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i predložiti neke mere za unapređenje aktivnosti ŠOS-a, rekao je Ušakov novinarima.

On je saopštio da program samita počinje 15. septembra uveče. Predsednik Uzbekistana održaće neformalnu večeru, na kojoj će se okupiti lideri država. Samit će početi sa radom 16. septembra zajedničkim fotografisanjem. Zatim će se održati sednica u užem formatu, na kojoj će govoriti lideri zemalja članica ŠOS.

Ušakov je istakao da će na početku, tradicionalno, biti predstavljeni kratki izveštaj generalnog sekretara ŠOS DŽang Minga i direktora izvršnog komiteta regionalne antiterorističke strukture Ruslana Mirzajeva. Zatim će se održati ceremonija zajedničkog fotografisanja gde će se liderima zemalja članica pridružiti posmatrači i zvanice.

Nakon toga će se održati sastanak lidera država u proširenom formatu.

-Po završetku tog sastanka predviđeno je potpisivanje zajedničkih dokumenata. Nakon toga biće održan zvaničan prijem u ime domaćina Uzbekistana, kom će prisustvovati lideri i članovi delegacija, koji će učestvovati u proširenom sastavu, naglasio je Ušakov.

Ušakov je saopštio da „na marginama samita“ ruski predsednik ima planiran veliki broj bilateralnih sastanaka. Prema najavi, on će se posebno sastati sa predsednikom Kirgistana Sadirom Žaparovom, predsednikom Turkmenistana Serdarom Berdimuhamedov, predsednikom Irana Ibrahimom Raisijem, premijerom Pakistana Šebazom Šarifom, kineskim predsednikom Si Đinpingom.

-Posle našeg sastanka sa kineskim liderom, održaće se tradicionalni trilateralni sastanak Rusija-Kina-Mongolija na kom će učestvovati ruski lider, Si Đinping i predsednik Mongolije Kurelsukom, naveo je Ušakov.

Prema njegovim rečima, nakon toga će biti nastavljeni pregovori sa uzbekistanskim predsednikom Šavkatom Mirzijojevom.

-Tom prilikom biće potpisana deklaracija o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Rusije i Uzbekistana. Na ceremoniji će Mirzijojevu biti uručen orden Aleksandra Nevskog, istakao je pomoćnik ruskog predsednika.

Planirano je da Putin takođe razgovara sa premijerom Indije Narendrom Modijem, turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevom.

Predviđeno je da Putin završi svoje učešće u Samarkandu sastankom sa predstavnicima ruskih medija.

Uzbekistan trenutno predsedava Šangajskom organizacijom za saradnju. Samit ŠOS održaće se 15. i 16. septembra u Samarkandu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.