PUTIN ZADAJE ODLUČUJUĆI UDARAC AMERICI I EVROPI: On će graditi Novi svetski poredak, a zna i KAKO tačno!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Maj.2021, 17:15

PUTIN ZADAJE ODLUČUJUĆI UDARAC AMERICI I EVROPI: On će graditi Novi svetski poredak, a zna i KAKO tačno!

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da će njegova zemlja nastaviti s trendom smanjenja dolara, evra i britanske funte u svojim međunarodnim rezervama, što će, kako ocenjuju analitičari, značajno uticati na primat američke, evropske i britanske valute na globalnom tržištu.

Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je da će njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zemlja da okrene leđa evru i dolaru i početi još intenzivnije da ruske međunarodne rezerve gomila u zlatu, kineskom juanu i još nekim drugim valutama, što će, kako ocenjuju analitičari, zadati žestok udarac američkom i evropskom primatu na globalnom tržištu.

A da je taj trend već uveliko na snazi pokazao je izveštaj Centralne banke Rusije (CBR), koja je u svom godišnjem izveštaju navela da je 2020. smanjila udeo evra, dolara, ali i britanske funte u ruskim međunarodnim rezervama u korist zlata, juana i drugih valuta.

Tako se, kako navodi Sputnjik, udeo evra u ruskim deviznim rezervama smanjio tokom prošle godine za 1,6 procentnih poena, udeo američkog dolara opao je za 3,3 odsto, dok je udeo britanske funte takođe opao, ali blago - za 0,2 procentna poena.

- Ruske rezerve zlata porasle su na 23,3 odsto sa 19,5 odsto godinu dana ranije. Rast je zabeležila i kineska valuta juan, čiji je udeo skočio na 12,8 odsto. Udeo ostalih stranih valuta povećao se za 0,8 procentnih poena, na 7,2 odsto - navela je Centralna banka Rusije.

Prema izveštaju CBR, japanski jen činio je 3,9 odsto ruskih stranih ulaganja, kanadski dolar 2,5 odsto i australijski dolar 0,8 odsto.

Inače, Rusija neprekidno diverzifikuje nacionalne rezerve otkako je 2014. godine Vašington počeo da nameće sankcije, kako bi smanjio oslanjanje svoje ekonomije na američki dolar.

Podsetimo, tokom 2019. udeo zaliha u zlatnim polugama u ruskim rezervama prvi put je premašio rezerve u američkim dolarima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.