PRVI PUT OČI U OČI! Putin i Zelenski se sastali u PARIZU, odbili da se rukuju pred kamerama! (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Dec.2019, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVI PUT OČI U OČI! Putin i Zelenski se sastali u PARIZU, odbili da se rukuju pred kamerama! (FOTO/VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se danas u Parizu prvi put sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, na samitu koji ima za cilj uspostavljanje mira na istoku Ukrajine.

Zelenski i Putin razgovaraju zajedno s liderima Francuske i Nemačke, predsednikom Emanuelom Makronom i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kancelarkom Angelom Merkel, preneo je Rojters.

Nakon niza odvojenih bilateralnih sastanaka u Jelisejskoj palati, Putin i Zelenskii su ušli su u sobu za sastanak četvoro lidera, na kratko pogledali jedan u drugoga, ne osmehujući se, dodaje agencija.

Oni se nisu rukovali pred kamerama.

#Putin tells #Zelensky to turn for group #photo as '#NormandyFour' talks kick off pic.twitter.com/72dVF23FEu

— Ruptly (@Ruptly) 09. децембар 2019.

"Glavno pitanje je pitanje izgradnje poverenja tako da možemo da idemo ka cilju obnove ukrajinskog suvereniteta", rekao je neimenovani francuski diplomatski izvor.

Putin i Zelenski će potom održati sastanak u četiri oka.

Uprkos sporazumu o prekidu vatre postignutom 2015. godine u Minsku, ima malo znakova o postizanju mirnog rešenja.

Današnji samit je prvi put da se četvoro lidera sastalo u takozvanom Normandijskom formatu od 2016. godine.

Putin se odmah po dolasku u Pariz sastao s Angelom Merkel, dok je Makron u svojoj rezidenciji razgovarao sa Zelenskim.

Per la prima volta #Putin e #Zelensky si incontrano per cercare una soluzione al conflitto nel #Donbass.

Il faccia a faccia deciderà se nell’#Ucraina orientale continuerà la guerra o si andrà verso la pace. https://t.co/T8G7PjSr9k

— ISPI #Med2019 (@ispionline) 09. децембар 2019.

Sastanak, kojem posreduju čelnici Francuske i Nemačke, ima za cilj da oživi napore za rešavanje petogodišnjeg sukoba Kijeva sa proruskim snagama, koje od 2014. godine drže delove teritorije jugoistočne Ukrajine.

U sukobu je život izgubilo više od 13.000 ljudi, a hiljade su raseljene.

Zelenski, koji je u aprilu odneo ubedljivu pobedu na izborima, obećao je Ukrajincima da neće podilaziti Putinu kada se njih dvojica sretnu, ali ponovio je da su direktni pregovori s Moskvom jedini način da se sukob okonča.

U središtu razgovora su detalji Minskog sporazuma, mirovnog plana sa 13 tačaka iz 2015. godine, koji predviđa povratak granice s Rusijom pod ukrajinsku kontrolu, održavanje izbora u separatističkim regionima i razoružavanje proruskih snaga na jugoistoku Ukrajine.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.