Otkriveni detalji Putinove palate na Crnom moru: Dva tunela, opremljeni za preživljavanje i beg FOTO

Izvor: B92, 18.Maj.2023, 21:48

Otkriveni detalji Putinove palate na Crnom moru: Dva tunela, opremljeni za preživljavanje i beg FOTO

Otkriveni detalji palate Vladimira Putina sa pogledom na Crno more.

Činilo se da su arhitekti koji su projektovali palatu Vladimira Putina mislili na sve. Ovaj kompleks od 58.000 kvadratnih metara, vredan milijardu dolara, smešten na litici s pogledom na Crno more, ima svaki luksuz koji jedan autokrata može poželeti, piše Index.

Kako je otkrila istraga Alekseja Navalnog, palata ima vlastitu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << crkvu, vinski podrum i kazino.

Ima nargila salon sa striptizetom, arboretum i klizalište za hokej, koji Putin voli da igra sa prijateljima. Putinova carska palata odvojena je od zemlje kojom vlada sa 17.000 hektara šume i posebnom zonom zabrane leta, piše Business Insider.

Mere predostrožnosti nadmašuju paranoju s Putinove strane. Početkom maja ruske su vlasti tvrdile da su dva drona pokušala ubiti Putina u neuspelom napadu koji je završio eksplozijom iznad Kremlja.

No, uprkos svom tom kneževskom luksuzu i obrani kao da se radi o dvorcu, čini se da su graditelji palate zanemarili jedan ključni detalj. Nisu uspeli sakriti planove koji pokazuju dva kompleksna tunela koji prolaze ispod palate - planove za koje bi se svaki državni sigurnosni aparat svim silama borio da ih sačuva u tajnosti.

Zapravo, javno su objavljeni na ruskom internetu. Metro Style, ruski izvođač radova koji više ne postoji, objavio je dijagrame na svojoj veb stranici kako bi prikazao svoj rad početkom 2010-ih. Na internetu su se mogle videti sve do 2016. godine.

Podzemni kompleks ispod Putinove palate sastoji se od dva odvojena tunela povezana liftom koji se spušta otprilike 50 metara ispod površine. Arhitektonski planovi pokazuju da su tuneli obloženi debelim betonom i snadbeveni dovoljnom količinom sveže vode, ventilacijom i dugačkim kablovima za podršku VIP putnicima danima ili nedeljama. Stručnjak koji je pregledao planove tunela video je znakove Putinove opsednutosti opstankom u vreme kada su drugi moćnici padali.

"Putin je jako zabrinut zbog toga što nije baš sasvim legitimni vođa Rusije. Dakle, znajući da njegov legitimitet nije u potpunosti temeljen na izborima, on će nastojati da maksimizuje svoju ličnu sigurnost kroz kompleks dobro čuvanih ličnih rezidencija", rekao je Majkl C. Kimidž, bivši zvaničnik Stejt Departmenta.

Izlazi iz tih tunela vidljivi su odmah ispod kompleksa palate, na goloj litici koja se uzdiže od plaže. Donji tunel uključuje pokretnu stazu koja vodi do izlaza.

"Ovaj tunel ima sve vrste sigurnosti i zaštite. Postoji protivpožarni sistem. Ima vode, postoji kanalizacija. Ovo je namenjeno da neko preživi ili pobegne", rekao je Todos Gabriževski, građevinski inženjer upoznat s obrambenim strukturama koji je pregledao dijagrame za Insider.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.