Osmeh na licu Putina, strah u očima svih; Sunce je zašlo...

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 10:01

Osmeh na licu Putina, strah u očima svih; "Sunce je zašlo..."

Vladimir Putin bio je veoma dobre volje na dan kada je primio vest da je umro njegov najveći neprijatelj Aleksej navaljni.

Podsetimo, ceo svet je ostao u šoku kada je stigla vest da je najpoznatiji ruski opozicionar umro u zabačenom zatvoru još severnije od Arktičkog kruga, a ono što posebno zabrinjava je činjenica da se možda nikada ni neće saznati kako je zaista umro Navaljni.

A onda kada je umro, ruski predsednik bio je veoma dobre volje kad je hvalio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fabričke radnike i šalio se s novinarima u industrijskom postrojenju u Čeljabinsku, piše britanski list Gardijan i navodi da je Putinovo samopouzdanje znak da nije nimalo zabrinut zbog smrti svog najvećeg kritičara.

Zbog toga je, između ostalog, u javnosti raširen stav da je za njegovu smrt odgovoran Kremlj. "Alekseja Navalnog ubio je Putin. Sigurno će se otkriti kako je to napravio", rekao je Georgij Alburov, saveznik Navaljnog.

Mnogi zapadni lideri, uključujući i američkog predsednika, slažu se s tim stavom.

Kremlj s druge strane, ne reaguje na optužbe. Putina već ionako zbog ratnih zločina u Ukrajini traži međunarodni kriminalni sud, podseća Gardijan.

List ocenjuje da je sada Putinova vlast u državi potpuna. Nakon izbora idućeg meseca osvojiće mandat na još šest godina, čime bi mogao karijerno da nadživi Staljina jer je Putin trenutno na vlasti 24, a Staljin je vlast držao 29 godina.

Takođe, ocenjuje se dalje u tekstu, Putin je osvajanjem Avdejevke preuzeo vojnu inicijativu u svoje ruke.

Strah jošš više raste jer mnogi smatraju da je izgledno da Donald Tramp pobedi na američkim predsedničkim izborima i da bi on pustio Putinu da radi šta želi.

Istovremeno, plan zapadnih zemalja da izoluju Rusiju i Putina i sankcijama osakate rusku ekonomiju nije ostvario željeni rezultat.

Neodlučnost Zapada verovatno će pojačati Putinovu sigurnost. "Sve dok Putin ne bude kažnjen, postajaće sve agresivniji", rekao je Boris Bondarev, bivši ruski karijerni diplomata, koji je pobegao iz Kremlja početkom rata u Ukrajini. "Nakon što je uništio domaću opoziciju, fokusiraće se na one koji govore protiv njega u inostrranstvu", upozorio je Bondarev.

Šefica državne televizije RT na izjavu NATO-a da Putin "mora odgovoriti na ozbiljna pitanja" odgovorila je da "Rusija nikome ništa ne duguje".

Ruski sociolog Greg Judin napisao je: "U Rusiji kažemo da je najmračnije pred svitanje. Mislim da je to tačno, ali da još nismo ni videli najmračnije. Čini se da tek pada mrak. Sunce je zašlo."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.