Oblik ruske orbitalne stanice i faze njenog stvaranja su već jasni — Roskosmos

Izvor: Vostok.rs, 13.Apr.2023, 02:01

Oblik ruske orbitalne stanice i faze njenog stvaranja su već jasni — Roskosmos

  Ruska svemirska korporacija Roskosmos već zna oblik i parametre buduće orbitalne stanice i faze njenog stvaranja, rekao je izvršni direktor Roskosmosa Jurij Borisov na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u sredu.
"Idejni projekat će biti gotov na leto. Danas već znamo glavne parametre i oblik stanice i faze njenog stvaranja", rekao je on. Putin je napomenuo da bi jedna od namena ove stanice bila sprovođenje programa Meseca. „Koliko sam razumeo, jedna od funkcija, jedna od namena ove ruske orbitalne stanice biće, između ostalog, priprema za sprovođenje naših planova u vezi sa Mesecom“, rekao je Putin. Borisov je potvrdio da će nova orbita i okruženje radijacije omogućiti produbljivanje i savladavanje tehnologija koje će biti potrebne za istraživanje dubokog svemira, posebno za program Meseca. To je jedna od prednosti nove orbite i novog orbitalnog sastava buduće ruske stanice“, zaključio je Borisov. ROS projekat U aprilu 2021. formulisana je ideja o stvaranju sopstvene ruske orbitalne stanice. Trenutno je u toku istraživanje njegovog idejnog rešenja. U oktobru 2022, zamenik premijera, ministar industrije i trgovine Denis Manturov rekao je medijima da su preliminarni troškovi izgradnje ruske orbitalne ispostave budućnosti već poznati. Zamenik glavnog konstruktora svemirske raketne korporacije Energija (podružnica Roskosmosa) Vladimir Koževnikov, imenovan za glavnog konstruktora buduće orbitalne stanice, rekao je za TASS u februaru da je lansiranje prvog modula za istraživanje i snabdevanje energijom zakazano za kraj 2027. a čvor, vazdušna komora, baza i moduli posebne namene, za 2028-2030. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvest

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.