Obećanja Putina se pretvorila u ukaze

Izvor: Vostok.rs, 17.Maj.2012, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obećanja Putina se pretvorila u ukaze

17.05.2012. -

Danas je premijer Dmitrij Medvedev predstavio predsedniku Vladimiru Putinu predloge za sastav i strukturu nove vlade. Imena novih ministara kabineta za sada nisu navedena – Vladimir Putin je samo izjavio da stura počinje konsultacije sa kandidatima na dužnosti u novoj vladi.

Glavna intriga je da li će se u takozvanom premijerskom bloku (socijalna politika, ekonomija) desiti radikalne promene. Pitanje nije besmisleno – jer mogućnost realizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << masovnih pomeranja unutar kabineta eksperti ocenjuju kao pokazatelj samostalnosti i uticaja Medvedeva kao premijera.

Sastav nove vlade za sada je nepoznat, zato se zna koje zadatke će morati da rešava novi kabinet: oni su propisani u prvim predsedničkim ukazima, koji su faktički ovaplotili predizborna obećanja Vladimira Putina. Potpisujući ih, šef države je stavio do znanja da ne namerava da odustane od ranije preuzetih obaveza. Istina, za izvršenje nekih zadataka koje je postavio predsednik mogu da budu potrebne reforme, uporedive po razmerama sa reformama Solipina ili sa novom ekonomskom politikom.

Najrevolucionarnije deluje ukaz o dugoročnoj ekonomskoj politici. Predsednik zahteva od vlade da do 2020. godine otvori i modernizuje 25 miliona visokoproduktivnih radnih mesta, da do 2018. godine jedan i put poveća produktivnost rada i da poveća udeo visokotehnoloških grana u unutrašnjem bruto proizvodu 1,3 puta.

Konačno, šef države namerava da do 2018. godine poboljša pozicije Rusije u rejtingu Vođenje biznisa Svetske banke sa aktualnog 120. mesta na 20. mesto.

Pošto poznaju bazične ekonomske orijentire, analitičari mogu da sude o tome da li vlada izlazi na kraj sa postavljenim zadacima, da li sa njima može da izađe na kraj i sam predsednik. Osim toga, čunovnici će biti dužni da rade tako da konačno dostignu najavljene pokazatelje.

Druga je stvar što se jedni mogu postiči lako, drugi ne. Na primer, povećati za 1,3 puta udeo visokotehnoloških grana u unutrašnjem bruto proizvodu nije tako teško zato što je sada taj udeo krajnje mali – po nekim ocenama ne veći od 1%.

Mnogo će biti složenije uvećati 1,5 put produktivnost rada. Prema nekim ekspertskim proračunima, dostizanje tog pokazatelja znači da ruska privreda treba da napreduje za 7-7,5% godišnje. A za sada imamo ekonomski rast na nivou od 4%.

Ali najgrandiozniji i najteže ostvariv zadatak je izvođenje Rusije na 20. mesto u rejtingu Vođenja biznisa. Izbijanje Rusije među lidere po uslovima vođenja biznisa stvoriće uslove za brzi razvoj ekonomije, što će povući za sobom produktivnost rada, prihode stanovništva i slično.

Uzimimo primer SAD, gde se biznis aktivnost smatra jednim od najvećih resursa. Upravo ova aktivnost izvlači Ameriku iz krize, ona je po ocenama nezavisnih eksperta u stanju da osigura ruskoj ekonomiji tempo rasta koji bi premašili pokazatelje Kine.

Ali izbijanje na 20. mesto u rejtingu Svetske banke zahteva objektivne i kardinalne reforme ekonomskog i političkog sitema. Boravak u gornjim redovima rejtinga Vođenje biznisa pretpostavlja uzorku nezavisnost sudova, apsoluntno osiguranje prava svojine, transparentnost dejstava vlasti, slobodu štampe i mnogo drugog.

Da li će sve to poći za rukom da su uradi, za sada je teško reći. Instrumentarij za postizanje najavljenih ciljeva u ukazima predsednika propisan je ne previše detaljno. Konkretna uputstva se tiču samo onog dela predizvornih obećanja koji se mogu ispuniti odmah. A mape puta, maršrute za dostizanje postavljenh strateških zadataka moraće očigledno da propisuje upravo kabinet Dmitrija Medvedeva.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.