Novi rat? Putin će napasti; Država u strahu, građani upozoreni

Izvor: B92, 19.Jan.2024, 22:39

Novi rat? "Putin će napasti"; Država u strahu, građani upozoreni

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus upozorio je da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da napadne NATO vojni savez za pet do osam godina.

Tokom intervjua za nemački list Der Tagesspiegel, Pistorijus je rekao da "naši stručnjaci očekuju period od pet do osam godina u kojem bi ovaj napad mogao biti moguć".

"Skoro svakodnevno čujemo pretnje iz Kremlja... tako da moramo uzeti u obzir da bi Vladimir Putin jednog dana mogao čak i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napadne neku NATO zemlju", rekao je Pistorijus.

Kremlj je pojačao pretnje susednim državama od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022, posebno pošto su Švedska i Finska pristupile NATO savezu.

Ruski lideri su takođe uputili strašna upozorenja Poljskoj.

Švedski zvaničnici upozoravaju svoje građane da bi "rat mogao doći" u zemlju. Švedska još čeka na odobrenje Mađarske i Turske pre nego što se pridruži vojnom savezu, dok se Finska već pridružila.

Pistorijus je rekao da su švedska upozorenja "razumljiva iz skandinavske perspektive", s obzirom na njenu blizinu Rusiji.

Ove nedelje, predsednici komiteta za spoljne poslove iz različitih zemalja u Evropi sastali su se sa američkim zakonodavcima kako bi zamolili za usvajanje dodatnog paketa koji sadrži 60 milijardi dolara finansiranja Ukrajine.

Zahtev za finansiranje je zaglavio u Kongresu nakon što je vezan za pregovore o graničnoj politici SAD. Tokom sastanaka, zvaničnici su branili evropsko finansiranje ukrajinske vojske, ali su istakli i ulogu SAD kao lidera na globalnoj sceni i njenu nezamenljivu vojnu podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.