Novi horizonti Rosnefta i ExxonMobil

Izvor: Vostok.rs, 31.Avg.2011, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi horizonti Rosnefta i ExxonMobil

31.08.2011. -

Ruska kompanija Rosneft dobila je pristup nalazištima koncerna ExxonMobile („Ekson Mobil") u SAD, tačnije, u Meksičkom zalivu i u Teksasu. Sa svoje strane, američki naftni gigant će učestvovati u istraživanju i eksploataciji ruskog arktičkog kopna. Sporazum o strateškom partnerstvu su predsednici kompanija Eduard Hudajnatov i Nil Dafin potpisali u prisustvu premijer-ministra Rusije Vladimira Putina. Verovatno je ovde ključna reč „strateški". To nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << memorandum o namerama, već pravno obavezujući dokument. I ne radi se samo o zajedničkom radu na kopnu. Tako će se u Sankt Peterburgu pojaviti naučni centar za arktička istraživanja. Pretpostavlja se takođe i razmena personala i iskustva, priprema kadrova i razmena prakse zaposlenih. Dimenzije saradnje ocenio je Vladimir Putin.

Razmere investicija su vrlo velike. Strašno je i izgovoriti takve cifre. Direktne investicije, kao što sam video u informatorima, mogu iznositi od 200 do 300 milijardi. A ako je reč o uređenju teritorije, infrastrukturi – cifra može dostići i 500 milijardi. Na kopnu kompanija radi preko 50 godina. Pogledao sam i ono što me je zadivilo jeste to što platforma u Kanadi može da izdrži udarac glečera od 1 milion tona.

Ranije je u svojstvu inostranog partnera na ruskom arktičkom kopnu Rosneft razmatrao britanski VR. Međutim, razmenu akcija je blokirao konzorcijum Alfa-Access-Renova – ruski akcionar TNK-VR. Posle izlaska VR Rosneft je vodio dijalog s liderima iz oblasti nafte i gasa, između ostalog Shell i Chevron. Međutim, na kraju je upravo „Ekson Mobil" uspeo da okrene ovaj posao u svoju korist. Na dobitku su obe strane – i Rosneft i „Ekson Mobil". Po rečima potpredsednika Igora Sečina, ponuda „Ekson Mobil" je znatno bolja, ne samo od uslova koje je nudio VR, već i od svih drugih pretendenata na ruska nalazišta. Predlog američke kompanije se pokazao kao vrlo razgranat. Ovakav biser nije ostao nezapažen.

Neostvarena razmena akcija s VR (kompanija je trebalo da preda Rosneftu 5% dobivši u zamenu 9,5% akcija ruske kompanije) nazivana je „poslom godine". U osvajanje deonica na Karskom moru kompanija je bila spremna da uloži do 2 milijarde dolara. Sad je šema drugačija. Razmena akcija se zasad ne planira. Već sad „Ekson Mobil" namerava da investira 3,2 milijarde dolara, što je jedan i po put više od ponude VR. Međutim, prednost nije samo u iznosima i ciframa. Ova saradnja će povući napred naučno-istraživačku bazu za Arktik, kao i pripremu kadrova i zajednički rad s investitorima.

Istorija odnosa između Rosnefta i „Ekson Mobil" duga je već 16 godina. 1996. godine zaključen je sporazum o saradnji na projektu „Sahalin-1" na Dalekom Istoku, u kojem je udeo „Ekson Mobila" iznosio 30 procenata. U januaru ove godine na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu kompanija se dogovorila o zajedničkom osvajanju ruskih crnomorskih gasnih resursa. Na jugu Rusije posao će početi od geoloških ispitivanja na deonici Tuapsinski prevoj.

Novi sporazum će najpotpunije realizovati potencijal obe kompanije. Predsednik „Ekson Mobil" Reks Tilerson nazvao ga je istorijskim. Na potpisivanju se okupio krem saveta direktora obe kompanije.

Rosneft će biti prva ruska kompanija koja će ući u nalazišta SAD. Istovremeno se razmatra nekoliko projekata, u kojima će Rosneft dobiti udeo proporcionalan udelima „Ekson Mobil" u Rusiji. Između ostalog, za rad u Karskom i Crnom moru kompanije će osnovati zajednička preduzeća u kojima će 67 odsto imati Rosneft, a 33 – „Ekson Mobil". U skladu s tim, u američkim projektima se ovaj odnos menja u korist „Ekson Mobil." Zasad se govori o šest projekata u dve zemlje.

Kompanija tek treba da odluči u kojim tačno projektima će Rosneft učestvovati. Međutim, glavna odluka je po mišljenju Igora Sečina, već doneta – „Ekson Mobil" dozvoljava ruskoj kompaniji pristup na svoje deonice nalazišta. A „Ekson Mobil" je zainteresovan za „Prinovozemaljske deonice u Karskom moru i Tuapsinskom prevoju u Crnom moru.

Korist od ovog partnerstva neće imati samo ove kompanije. 300 milijardi dolara, koje bude dobila ruska ekonomija mogu biti polazni. Igor Sečin je ovu cifru definisao kao minimalnu i naveo je jednostavnu aritmetiku:

Za realizaciju projekta samo u Karskom moru potrebno je minimum 10 morskih platformi. Vrednost svake od njih je do 15 milijardi dolara. To su troškovi samo za morsku tehniku. Evo i realnih cifri – to je ono što se naziva direktnim investicijama. Želim da se zahvalim rukovodstvu kompanije „Ekson Mobil" zbog njihove saglasnosti da se glavne narudžbine pomorske tehnike realizuju u ruskim brodogradilištima. Premijer-ministar je već istakao da je samo jedna platforma, sagrađena za „Sahalin-1" otvorila 13 hiljada radnih mesta.

Državni značaj nagodbe između Rosnefta i „Ekson Mobila" video je šef odeljenja za analitička istraživanja investicione kompanije „Univer-Kapital" Dmitrij Aleksandrov.

Zaključivanje ovog sporazuma čak nije toliko važno za Rosneft, koliko je za Rusiju u celini bilo važno da potvrdi svoj status države, koja je u dovoljnoj meri obezbeđena velikim rezervama resursa i dugovremenog učesnika na naftnom tržištu. Zato su bezuslovno svi čekali da neki sporazum s jednom od najvećih svetskih naftnih kompanija bude potpisan. „Ekson Mobil" ima iskustva s radom u Rusiji i iskustvo partnerstva s istim ovim Rosneftom. Ako imamo u vidu da se ovde neće postavljati pitanje razmene akcija, u principu nestaju svi rizici bilo kakvog političkog otpora ili otpora od strane akcionara.

Prilikom potpisivanja dokumenata Vladimir Putin je istakao da će ovaj događaj biti pozitivno prihvaćen na svetskim energetskim tržištima, jer otvara nove horizonte za svetsku energetiku. Sporazum dve naftne korporacije svetska tržišta nisu podržala rečima, već porastom. Do kraja dana akcije Rosnefta na berzama sirovina skočile su skoro 3 procenta.

Izvor: Golos Rossii, © kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.