Novi cilj Vladimira Putina: Krenite u potragu

Izvor: B92, 20.Jan.2024, 17:27

Novi cilj Vladimira Putina: Krenite u potragu

Vladimir Putin izdao je naređenje da se pronađe ruska imovina koja je nekada pripadala bivšoj Ruskoj imperiji ili u vlasništvu Sovjetskog saveza.

Ukaz ruskog predsednika objavljen je u četvrtak kasno i njime se državnoj kancelariji dodeljuju sredstva za traženje imovine u inostranstvu i obezbeđivanje registracije ruskih imovinskih prava.

U dokumentu se ne precizira veličina budžeta za ovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << operaciju, niti se precizira kakva se imovina traži, prenosi Blumberg.

Državni organ koji je dobio ovaj zadatak i sredstva preimenovan je u Odeljenje za inostranu imovinu Administrativne uprave predsednika Ruske Federacije, javila je ruska državna novinska agencija TASS.

Sredstva će biti opredeljena za pokrivanje troškova vezanih za "proces traženja nepokretnosti u vlasništvu Ruske Federacije, bivše Ruske imperije, bivšeg SSSR-a”, kao i za "pravilnu registraciju (imovinskih) prava” i "pravne zaštita ove imovine", precizirao je TASS, koji pominje i još jednu uredbu kojom se izdvajaju sredstva za pokrivanje troškova odeljenja za održavanje i korišćenje ruske federalne imovine u inostranstvu.

Prema dokumentu, kako navodi Ukrajinska pravda, ovim pitanjem će se, pored predsedničke administracije, baviti i Ministarstvo spoljnih poslova.

2021. godine prilagođena su pravila za subvencionisanje potrage za nepokretnostima i ovaj proces je prestao da bude osnova za dodelu sredstava. Nova uredba vraća mehanizam subvencija, nalažući ovlašćenoj kompaniji da traži i pruži pravnu zaštitu ruskoj imovini u inostranstvu.

Iako je nejasno šta je podstaklo dekret, malo je verovatno da će Putinovo interesovanje za bivše imperijalne posede ublažiti zabrinutost oko njegovih stvarnih ambicija u susednim državama, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu uzdrmala evropsku bezbednost.

Na svom vrhuncu, Rusko carstvo se proširilo na teritorije današnje Poljske i baltičkih država Estonije, Letonije i Litvanije, kao i Finske.

Raspala se pod političkim i drugim pritiscima koji su proistekli iz Prvog svetskog rata i boljševičke revolucije 1917. pod vođstvom Vladimira Lenjina, što je označilo rođenje komunističke države. Sovjetski Savez, formiran 1922. godine, obuhvatao je većinu teritorije bivše imperije, ali je isključivao Poljsku i Finsku, sve dok se nije raspao 1991. kada su republike na Baltiku, Kavkazu, Ukrajini, Belorusiji i Centralnoj Aziji postale nezavisne.

U januaru su zemlje Evropske unije počele da sprovode predlog Evropske komisije da prihod od 300 milijardi američkih dolara od ruske zamrznute imovine koristi u interesu Ukrajine, piše Moskva tajms. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio je podršku ovoj inicijativi, ocenivši je kao "fer i zakonit” korak, kao i signal potencijalnim agresorima u svetu.

Kao odgovor na ove akcije, ruski zvaničnici su zapretili mogućim pravnim postupkom i obećali odgovor u ogledalu u slučaju konfiskacije ruske imovine. Kremlj smatra svaki pokušaj zaplene (ruske imovine) "potpunom krađom", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Putin kreće u lov na blago ruske imperije

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jan.2024, 15:31

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin je krenuo u lov na imovinu – naredio je zvaničnicima da pronađu imovinu koja je nekada pripadala bivšoj Ruskoj imperiji ili je bila u vlasništvu Sovjetskog Saveza.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.