Nemačka, zabrinjavajuće: Ekonomski napad; Smanjite potrošnju gasa, spremite se za više cene

Izvor: B92, 23.Jun.2022, 14:22

Nemačka, zabrinjavajuće: "Ekonomski napad"; "Smanjite potrošnju gasa, spremite se za više cene"

Nemačka je danas pokrenula drugu fazu svog kriznog plana za vanredne situacije u energetskom sektoru, kao odgovor na smanjenje isporuka ruskog gasa.

Ali nije dozvolila komunalnim preduzećima da prebace rastuće cene energenata na potrošače u najvećoj evropskoj ekonomiji.

"Ne smemo da se zavaravamo: smanjenje snabdevanja gasom je ekonomski napad na nas od strane (ruskog predsednika Vladimira) Putina", izjavio je ministar ekonomije Robert Habek, dodajući da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će Nemci morati da smanje potrošnju, prenosi Rojters.

On je ocenio da je "Putinova strategija očigledno da stvori nesigurnost, da podigne cene i da nas podeli kao društvo" .

"To je ono sa čim se borimo. Nadajmo se da će racionalizacija potrošnje gasa moći da se izbegne, ali ne može biti isključena", rekao je Habek.

Shodno drugoj fazi trodelnog kriznog plana, Berlin će obezbediti kreditnu liniju od 15 milijardi evra (15,76 milijardi dolara) za punjenje skladišta gasa. Pored toga, ovog leta će biti pokrenut model aukcija za gas kako bi se podstakli industrijski potrošači na štednju gasa.

Podizanje nivoa uzbune u Nemačkoj povodom situacije s gasom predstavlja novu eskalaciju u sukobu između Evrope i Moskve od ruske invazije na Ukrajinu, koji je razotkrio zavisnost 27-članog bloka od ruskog gasa i izazvao frenetičnu potragu za alternativnim izvorima energije, navodi Rojters.

Zbog smanjenog dotoka ruskog gasa gasovodom Severni tok 1, ove nedelje su se oglasile pojedine institucije i stručne organizacije s upozorenjima da bi Nemačka mogla da padne u recesiju ako se isporuke iz Rusije u potpunosti zaustave.

Gasprom je prošle nedelje smanjio protok gasa gasovodom Severni tok 1 preko Baltičkog mora na samo 40 odsto kapaciteta. Iz Rusije su negirali da je smanjenje isporuka učinjeno s predumišljajem, a gasni gigant Gasprom je okrivio za nastalu situaciju zapadne sankcije koje sprečavaju nemačku kompaniju Simens Enerdži da vrati servsiranu opremu iz Kanade u Rusiju.

Cena gasa na referentnom holandskom veleprodajnom tržištu za isporuku u julu porasla je jutros za čak 4,0 posto, na 131,50 evra po megavat-satu (MWh), ali se kasnije stabilizovala na 128 evra/MWh.

Planirano je da se redovno godišnje održavanje gasovoda Severni tok 1 sprovede od 11. do 21. jula, kada će protok biti potpuno obustavljen, napominje britanska agencija.

"Iako to još nismo primetili, gasna kriza je već počela. Gas je sada teška roba. Cene su već visoke i moramo da se pripremimo da će rast nastaviti. To će uticati na industriju i postati veliki teret za potrošače", rekao je ministar ekonomije Robert Habek, prenosi Poslovni dnevnik.

Skladišta gasa su popunjena 58 odsto, što znači da su zalihe veće nego prošle godine, ali Nemačka neće dostići nivo od 90 odsto do decembra ako iz Rusije nastavi da stiže 60 odsto manje gasa, saopštilo je ministarstvo, pozivajući se na proračune energetskih regulatora.

"Sada je prioritet punjenje skladišta gasa", rekao je ministar Habek i dodao da u narednim mesecima i građani i kompanije moraju da smanje potrošnju.

Vlada će pak ponovo da aktivira više termoelektrana na ugalj kako bi smanjila potrošnju gasa u proizvodnji električne energije.

Najavili su i kreditnu liniju od 15 milijardi evra za popunjavanje magacina, uz kreditne garancije i novi model aukcija gasa koji bi trebalo da podstakne potrošače u industriji da uz naknadu smanje potrošnju gasa obustavom dela proizvodnje, uz naknadu.

Naknada bi se finansirala iz dodataka na cenu energije, prema predlogu energetskog regulatora.

Vlada za sada neće pribegavati "mehanizmu prilagođavanja cena", navodi se u saopštenju, jer nije ispunjen uslov trajnog smanjenja uvoza.

Cilj je da se obezbedi normalno funkcionisanje tržišta uprkos visokim dodatnim troškovima, rekao je ministar Habek.

Kanadski i nemački zvaničnici su u međuvremenu razgovarali o vraćanju blokirane Gaspromove turbine, o čemu će, prema kanadskom ministru prirodnih resursa Džonatanu Vilkinsonu, verovatno biti razgovarano na sastanku ovog vikenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Habek: "Smanjene snabdevanja gasom je EKONOMSKI NAPAD NA NEMČAKU"

Izvor: Blic, 23.Jun.2022

Nemačka je danas pokrenula drugu fazu svog kriznog plana za vanredne situacije u energetskom sektoru, kao odgovor na smanjenje isporuka ruskog gasa, ali nije dozvolila komunalnim preduzećima da prebace rastuće cene energenata na potrošače u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.