Nema sumnje, Putin je

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 20:15

"Nema sumnje, Putin je"

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je predsednik Rusije Vladimir Putin odgovoran za smrt opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

"Putin je odgovoran za smrt Navaljnog. Putin je odgovoran. Ono što se dogodilo Navaljnom je još veći dokaz Putinove brutalnosti", rekao je Bajden na konferenciji za medije, prenosi Njujork tajms.

On je dodao da "nije ni iznenađen, ni ogorčen" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << informacijom o smrti Navaljnog. Bajden je pohvalio aktivizam ruskog opozicionara u Rusiji i njegovu hrabrost 2020. godine kada se vratio u zemlju nakon trovanja zabranjenim nervnim agensom.

Poručio je da je Navaljni čak i u zatvoru bio "snažan glas istine".

"Bio je sve što Putin nije. Bio je hrabar, bio je principijelan, bio je posvećen izgradnji Rusije u kojoj bi postojala vladavina prava", rekao je Bajden.

Na pitanje novinara da li je Navaljni ubijen, Bajden je rekao da ne zna šta se tačno dogodilo, ali je naglasio da "nema sumnje da je smrt Navaljnog posledica nečega što su Putin i njegovi nasilnici uradili".

Američki predsednik, koji je 2021. godine obećao da će biti "posledica" ako Navaljni umre u zatvoru, jasno je stavio do znanja da ne može mnogo više da se uradi jer su Sjedinjene Države već preduzele akvije protiv Rusije kao odgovor na invaziju Ukrajine, navodi Njujork tajms.

Kancelarija Federalne kazneno-popravne službe Rusije za Jamalo-nenecki autonomni okrug saopštila je ranije danas da se Navaljni osećao loše posle šetnje i izgubio svest, nakon čega je neuspešno reanimiran, a uzrok smrti se utvrđuje.

Navaljni je služio kaznu zatvora od 30 godina, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.