Nema planova da Putin kontaktira SAD pre odluke o povlačenju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba— Kremlj

Izvor: Vostok.rs, 02.Nov.2023, 02:46

Nema planova da Putin kontaktira SAD pre odluke o povlačenju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba— Kremlj

Rusija nema potrebu da bude u kontaktu sa SAD pre nego što donese konačnu odluku o povlačenju iz Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT), izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Na pitanje TASS-a da li se planiraju kontakti sa Amerikancima pre nego što ruski predsednik Vladimir Putin donese konačnu odluku o potpisivanju zakona o povlačenju ruske ratifikacije CTBT-a, Peskov je izjavio: „Oni [kontakti sa Amerikancima] nisu potrebni“. Predlog zakona o deratifikaciji CTBT-a je konačno odobren od strane Saveta Federacije (gornjeg doma parlamenta) 25. oktobra, a zatim je poslat predsedniku na potpis. Prema ruskom ustavu, predsednik ima 14 dana da odluči da li će potpisati zakon ili ne. Ugovor je potpisan u ime Rusije u Njujorku 24. septembra 1996. godine, a ratifikovala ga je Rusija 27. maja 2000. Ovaj multilateralni dokument je trebalo da bude glavni međunarodni pravni instrument za zaustavljanje svih vrsta nuklearnih testiranja. Do danas, međutim, sporazum nije stupio na snagu jer ga nije ratifikovalo osam od 44 države koje imaju nuklearno oružje ili potencijal da ga naprave. Ruski poslanici izjavili su da neuspeh SAD, Kine, Egipta, Izraela, Irana, Indije, Severne Koreje i Pakistana da završe domaće procedure neophodne da bi sporazum stupio na snagu pokazuje nespremnost ovih zemalja da preuzmu pun obim relevantnih obaveza, primoravajući tako Rusiju da preduzme uzvratne mere kako bi uravnotežila situaciju. Sam Putin je prvi put početkom oktobra izjavio da bi Rusija mogla povući svoju ratifikaciju CTBT-a. On je objasnio da bi Moskva mogla da sledi primer Vašingtona, koji je potpisao, ali nije ratifikovao sporazum.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS (ž)
 

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Putin odlučio: Rusija povlači ratifikaciju Sporazuma o zabrani nuklearnih testiranja

Izvor: B92, 02.Nov.2023

Moskva -- Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon prema kojem Rusija povlači ratifikaciju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja...Prethodno je saopšteno da će Rusija, u slučaju povlačenja ratifikacije Sporazuma o zabrani nuklearnih proba, nastaviti da predaje podatke...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.