Nema nazad – Putin mora da ih zaustavi

Izvor: B92, 02.Sep.2023, 15:53

"Nema nazad – Putin mora da ih zaustavi"

Istoričar Srđa Trifković smatra da predsednik Rusije Vladimir Putin mora da shvati šta bi se desilo ako bi rat naglo prestao.

On mora da razume da bi rizik od otvorenog prekida vatre u korejskom stilu u Ukrajini bio daleko veći rizik za bezbednost i globalni položaj Rusije nego rizik od domaćeg nezadovoljstva koje bi proistekao iz ozbiljne mobilizacije za rešavanje ozbiljne pretnje

"Za Rusiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je imperativ da spreči pojavu trajno neprijateljske Ukrajine, banderističke po duhu i revanšističkoh namera, na njenim jugozapadnim granicama — čak i ako se te granice pomere stotinu milja ka zapadu. S druge strane, za SAD je imperativ da izbegnu eskalaciju sada kada dugo najavljivana ukrajinska kontraofanziva propada, posebno ako Rusi skupe snagu da naprave sopstveni veliki napredak. Kao što je bivši savetnik Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor upozorio prošlog maja, pravi rizik je da će "budale u Vašingtonu pričati o direktnoj intervenciji".

U američkom je interesu da se taj rizik izbegne bez obzira na tok rata, jer od njegovog ishoda ne zavise ni bezbednost ni prosperitet Sjedinjenih Država - napisao je Srđa Trifković za Chronicles.

Za NATO, predvođen SAD, ekspanzija na istok je bila, i još uvek jeste, opciona strategija bez racionalnog utemeljenja u bezbednosnim potrebama alijanse, objasnio je on.

"Za Rusiju je sprečavanje takve ekspanzije – posebno na njeno jugozapadno krilo, između Karpata na zapadu i Azovskog mora na istoku – egzistencijalno pitanje", navodi profesor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.