Nakon smrti Navaljnog Putin unapredio ovog čoveka

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 16:43

Nakon smrti Navaljnog Putin unapredio ovog čoveka

Samo tri dana nakon smrti Alekseja Navaljnog, ruski predsednik Vladimir Putin unapredio je u viši čin čoveka koji je zadužen za praćenje i kontrolu zatvora.

Kako je naveo Ivan Ždanov, bliski saradnik preminulog Alekseja Navaljnog, koji se nalazi na čelu Fondacije za borbu protiv korupcije, ruski predsednik je u čin general-pukovnika unapredio Valerija Bojarinova, zamenika načelnika Uprave za kazneno-popravne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ustanove.

Upravo je Bojarinov direktno odgovoran za aktivnosti i funkcionisanje zatvora i kazneno-popravnih kolonija u Ruskoj Federaciji.

"Nagrada za mučenje i ubistvo. Zamenik načelnika Federalne kazneno-popravne službe Bojarinov, koji je nadgledao torturu Alekseja Navaljnog, dobio je od Putina čin general-pukovnika tri dana nakon ubistva", rekao je Ždanov.

Prema rečima Vladimira Osecikina, čoveka koji je osnovao nevladinu organizaciju koja prati zlostavljanja u ruskim zavorima, Bojarinov je lično intervenisao nekoliko puta kako bi "osigurao" da će Navaljni biti izložen grubim tretmanima u zatvoru.

"Bojarinov je takođe nadgledao metode mučenja koje se primjenjuju na ruske političke zatvorenike i takođe je bio uključen u prisilno svedočenje ukrajinskih ratnih zarobljenika", rekao je Osecikin.

Podsetimo, Aleksej Navaljni preminuo je u petak 16. februara, saopštila je Federalna kazneno-popravna služba Rusije za Jamalo-nenecki okrug, dodavši da se Navaljni osećao loše posle jutarnje šetnje i da je izgubio svest, nakon čega je neuspešno reanimiran.

Navaljni je služio kaznu zatvora od 30 godina zbog osnivanja i finansiranja ekstremističke organizacije i njenih aktivnosti, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.

Podsetimo, najglasniji kritičar Kremlja Aleksej Navaljni priveden je po dolasku na aerodrom Šeremetjevo u Moskvi 17. januara 2021. godine.

Takođe, podsetimo, Navaljni je pre hapšenja boravio u Nemačkoj, gde je prebačen u avgustu, pošto mu je naglo pozlilo tokom leta avionom u Sibiru. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.