Nadežda Savčenko: Pilotkinja

Izvor: Danas, 13.Jun.2016, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadežda Savčenko: Pilotkinja

Nakon što ju je krajem maja predsednik Rusije Vladimir Putin pomilovao, pa se tako umesto na izdržavanju kazne zatvora u trajanju od čak 22 godine našla na slobodi, ukrajinska pilotkinja Nadežda Savčenko ne prestaje da iznenađuje, pre svih, čini se, javnost u Ukrajini.

Njena najnovija izjava šokirala je mnoge u njenoj zemlji, pošto je navela da će Rusija i Ukrajina u budućnosti moći da budu "dobri susedi". Tu su i ranije izjave - da bi sa separatistima trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << razgovarati, te da "ako je to neophodno za otadžbinu", ona je spremna da postane predsednica Ukrajine, a uz sve to se i demonstrativno izjasnila protiv ustavnih izmena u sudskoj oblasti, na kojima insistira ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

"Svako od nas ima u duši šta da zameri Rusiji, a Rusi smatraju da imaju šta da zamere nama. Nikada nećemo biti bratski narodi kao ranije. Da, mnogo je rođaka, mnogo izmešane krvi i svega ostalog, ali bolje da budemo dobri susedi nego loša braća... Mislim da će to u budućnosti ipak biti moguće", rekla je tokom vikenda Savčenko, inače poslanica Vrhovne rade iz partije Julije Timošenko - Batkivščina.

Bez obzira na "šokove" koje donose njene izjave, Savčenko je svakako unela živost u politički život Ukrajine. Pitanje je, a to ocenjuju i mediji, koliko će trajati taj kredit koji su joj građani dali i kako će se ona dalje ponašati u političkom životu. Ono što je sigurno jeste da je postala najpoznatija zarobljenica i mitski simbol rata u Ukrajini (Kijev je tvrdio i da je nestala i da je streljana).

Mlada pilotkinja, koja je letela na helikopteru Mi-24 i bombarderu Su-24, mesecima se nalazila u ruskom zatočeništvu, pošto su je u julu 2014. separatistički proruski pobunjenici zarobili kod Luganska i izručili Rusiji, jer je bila osumnjičena da je navodno uzrokovala smrt dvojice ruskih novinara - Igora Korneljuka i Antona Vološina. Tada je i počela ova lična, medijska i saga između Ukrajine i Rusije. U svojoj zemlji je postala "nacionalna heroina", dok su Rusi tvrdili da joj je potrebno psihijatrijsko veštačenje. Interesantno je da je ruski nezavisni list Novaja gazeta, za koji je radila ubijena novinarka Ana Politkovskaja, pokrenuo u Moskvi peticiju za oslobađanje Nadežde Savčenko.

Savčenko je rođena 11. maja 1981. u Kijevu. Ukrajinci su joj u međuvremenu dali i orden za hrabrost. Od malih nogu je maštala da bude pilotkinja. Služila je u ukrajinskim mirovnim snagama u Iraku, ima 170 sati leta i 45 skokova padobranom.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.