NISMO DOŠLI DA TRAŽIMO POKLONE Putin dobio važan zahtev velike afričke zemlje

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jul.2023, 15:50

"NISMO DOŠLI DA TRAŽIMO POKLONE" Putin dobio važan zahtev velike afričke zemlje

Ramafosa je na Samitu Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu rekao da afričke zemlje žele da Crno more bude otvoreno za svetska tržišta.

Predsednik Južnoafričke Republike, Siril Ramafosa, tražio je od predsednika Rusije, Vladimira Putina, da obnovi sporazum o žitu.

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa insistirao je tokom razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Putinom u Sankt Peterburgu na obnavljanju sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, saopšteno je iz Kremlja.

Ramafosa je na Samitu Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu rekao da afričke zemlje žele da Crno more bude otvoreno za svetska tržišta.

Ramafosa je istakao da afričke zemlje nisu došle da traže poklone za afrički kontinent, javlja "Frankfurter algemajne cajtung".

Južnoafrički predsednik je rekao Putinu da razume da je on iz velikodušnosti odlučio da besplatno snabdeva žitom neke afričke zemlje, ali da glavni cilj afričkih zemalja nije da dobiju pošiljke takve vrste.

Zapadne zemlje kritikovale su Samit kao "PR šou" i kao pokušaj Putina da afričke zemlje učini još više zavisnim od ruskog žita, navodi nemački dnevnik.

Rusija je ovoga meseca istupila iz sporazuma o izvozu žita preko ukrajinskih crnomorskih luka zbog, kako je navela, nepoštovanja dela sporazuma koji se odnosio na izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i mineralnih đubriva.

Rusija je saopštila da će siromašnijim afričkim zemljama besplatno isporučivati žito.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Afrički lideri odlaze sa samita s Rusijom bez dogovora o žitu ili puta za okončanje rata u Ukrajini

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jul.2023

Afrički lideri koji odlaze posle dvodnevnog sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nemaju kod kuće šta da pokažu povodom zahteva koje su izneli da se nastavi sprovođenje sporazuma koji je omogućio izvoz žita iz Ukrajine i da se nađe put da se okonča tamošnji rat od kojeg zavisi...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.