Siluanov na otvaranju SPIEF-a: Protekcionizam koči rast

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2018, 07:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siluanov na otvaranju SPIEF-a: Protekcionizam koči rast

Prvi potpredsednik ruske Vlade i ministar finansija Anton Siluanov izjavio je danas da protekcionizam sputava rast svetske privrede i da bi bez takvih restriktivnih mera svetska privreda mogla da raste po višoj stopi od sadašnje.

"Istina je da generalno beležimo stabilan rast svetske privrede po stopi od 4,0 odsto, ali, s druge strane, svedoci smo pojave različitih protekcionističkih kretanja koja nedvosmisleno ograničavaju ekonomski rast, a bez njih bi svetska privreda mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da raste po višoj stopi", rekao je Siluanov na ceremoniji otvaranja 22. Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

On je poručio da Rusija čini sve kako bi i u uslovima zapadnih sankcija poboljšala poslovnu klimu i privredni ambijent za investitore.

"Zapadne sankcije su olakšale sprovođenje reformi u Rusiji, u pogledu budžetske politike i strukturnih reformi", naveo je ministar, dodajući da su sankcije delovale podsticajno na ruske vlasti da ubrzaju reformske mere.

Siluanov je naveo da je, zahvaljujući reformama, ruski budžet uravnotežen s projektovanom cenom nafte od 50 dolara barel, dok je ranije ta budžetska ravnoteža bila postizana s cenom nafte od 100 dolara za barel.

Prema njegovim rečima, globalne finansijske institucije, uključujući Svetsku banku, Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodni monetarni fond (MMF), koriste političke stavove kao bazu za donošenje odluka o finansiranju projekata.

"Međunarodne finansijske institucije - Svetska banka, EBRD, pa čak i MMF - su pod pritiskom i donose odluke zasnovane na političkim ocenama, što je neprihvatljivo", ocenio je Siluanov.

Dodao je da će ruska vlada pomoći kompanijama pogođenim sankcijama širenje na novim tržištima, između ostalih, i na kineskom.

Forum u Sankt Peterbugu, na temu "Izgradnja ekonomije poverenja", održava se pod pokroviteljstvom ruskog predsednika Vladimira Putina, a kako javlja agencija Tas s, okupiće oko 15.000 učesnika iz 70 zemalja.

Među učesnicima će, prema najavi ruskih domaćina, biti i oko 40 lidera najvećih investicionih fondova u svetu čije ukupne aktive premašuju 13.500 milijardi dolara, koji će razgovarati i sa predsednikom Putinom.

Fondacija Roskongres, glavni organizator SPIEF-a, saopštila je da će predsednik Putin, njegov francuski kolega Emanuel Makron, premijer Japana Šinzo Abe i generalna direktorka MMF-a Kristin Lagard biti glavni govornici na plenarnoj sednici, s kojom će 25. maja zvanično početi rad foruma.

Tokom trajanja SPIEF-a, jedne od najprestižnijih poslovnih manifestacija sa koje će i ove godine izveštavati Tanjug uz brojne svetske medije, učesnici i gosti foruma iz celog sveta diskutovaće o najvećim izazovima sa kojima se globalna poslovna zajednica susreće danas, i pokušaće da identifikuju potencijale za dalji ekonomski rast.

Kako je predviđeno programom foruma, do 26. maja, kada se završava ovogodišnji SPIEF, biće održano više od 90 događaja, kao što su radionice, panel diskusije, poslovni dijalozi, tematski radni doručci, televizijske debate, itd.

SPIEF tradicionalno okuplja brojne šefove država i vlada, ključne javne ličnosti, šefove međunarodnih organizacija i vodećih kompanija, svetske ekonomske i finansijske stručnjake, analitičare i medije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.