Mediji u SAD u strahu: Da li će Putin nadmudriti Trampa?

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jul.2018, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji u SAD u strahu: Da li će Putin nadmudriti Trampa?

Tek što su objavljeni datum i mesto održavanja samita Donalda Trampa i Vladimira Putina, štampa u SAD strahuje da će njihov predsednik biti nadmudren.

Stručnjaci za spoljnu politiku, uključujući neke iz Trampove administracije, uzmenireni su da bi na tom susretu, predviđenom za 16. jul u Helsinkiju Tramp mogao da Putinu načini ustupke, za koje, zauzvrat, neće dobiti mnogo.

"Njujork tajms" podseća da je Tramp samo u proteklih nekoliko nedelja zatražio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da se Rusija ponovo pridruži "Grupi 7" industrijskih država, da se iz njegove izjave da na Krimu svi govore ruski moglo zaključiti da pruža legitimitet aneksiji tog poluostrva, kao i da nastavlja da osporava tvrdnje da se Moskva mešala u američke izbore 2016.

Tramp veruje, piše list, da sagovornika može pridobiti vrstom lične diplomatije. koja "zaobilazi" na papiru napisane podsetnike, već se umesto toga zasniva na kombinaciji laskanja, nagovaranja i improvizacije.

Majkl Mekfaul, bivši američki ambašador u Moskvi smatra da će Putin biti izuzetan na sastancima "jedan na jedan", pošto je dobro obavešten o američkoj spoljnoj politici i rešen da to znanje upotrebi.

"Njuzvik" piše da Putin, "grub i šarmantan, hvalisav i laskav, okretan i odlučan", ima daleko više iskustva i veštine da sa samita u Helsinkiju ode kao jači.

"On je majstor za detalje… i veoma dobar u procenjivanju sagovornika", kaže bivši pomoćnik državnog sekratara Danijel Frid.

Stručnjaci kažu da Putin već ima jasnu ideju o tome šta želi da dobije od Trampa i SAD, navodi list.

"Putin želi da se vrati u uzak krug glavnih svetskih lidera, on želi da sa Trampom i Si Đinpingom bude trojka, koja, ne samo da ima nuklearno oružje, već vodi svet", kaže Arijel Koen, iz Atlantskog saveta i dodaje:

"On želi ukidanje sankcija, on želi priznanje Krima kao dela Rusije, on želi rešenje za Ukrajinu, i želi da Tramp pristane da Bašar al Asad ostane na vlasti u Siriji".

"Njuzvik", međutim, konstatuje da moć Kongesa da oblikuje američku spoljnu politiku i organiči Trampa znači takođe i da su ograničene ruske opcije sa predsednikom SAD, bez obzira kako dobar pregovarač Putin bio.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.