MKS će ostati nepokolevljiv u poternici za Putinom

Izvor: Beta, 20.Maj.2023, 20:24

MKS će ostati nepokolevljiv u poternici za Putinom

Međunarodni krivični sud (MKS) saopštio je da će ostati nepokolebljiv u poternici za ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ocenivši neprihvatljivom meru ruskih vlasti da protiv tužioca tog suda izdaju poternicu."Sud smatra tu meru neprihvatljivom i ostaće nepokolobljev u izvršavanju svog pravnog mandata da odgovaraju oni koji su okrivljeni za najteže zločine", naveo je u saopštenju sud sa sedištem u Hagu.MKS je 17. marta izdao nalog za hapšenje Putina, optuženog za ratni zločin zbog "ilegalne deportacije" nekoliko hiljada ukrajinske dece od invazije na Ukrajinu u februaru 2022.Sud je dodao da je "svestan i duboko zabrinut zbog neopravdanih i neprikladnih mera prinude koje su ruske vlasti preduzele protiv zvaničnika MKS-a".Sud je pozvao svoje 123 države članice da "udvostruče svoje napore da zaštite MKS, njegove zvaničnike i osoblje i da osiguraju nastavak ispunjavanja njenog nezavisnog mandata".Britanski generalni tužilac Karim Kan, koji je izdao poternicu za Putinom, stavljen je na rusku poternicu, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.U toj poternici Kan je opisan kao čovek rođen 30. marta 1970. u Edinburgu, u Škotskoj, ali se ne precizira šta je počinio da bi bio na poternici.Rusija, koja nije članica MKS i ne priznaje nalog za hapšenje Putina, smatra tu poternicu kao "nezakonitu". Rusija je najavila i ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Međunarodni krivični sud: Ostajemo nepokolevljivi u poternici za Putinom, mera ruskih vlasti neprihvatljiva

Izvor: Danas, 20.Maj.2023

Međunarodni krivični sud (MKS) saopštio je da će ostati nepokolebljiv u poternici za ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ocenivši neprihvatljivom meru ruskih vlasti da protiv tužioca tog suda izdaju poternicu.

Nastavak na Danas...

Ruski sud podigao optužnice protiv tužioca i sudija MKS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2023, 18:16

Ruski istražni komitet saopštio je danas da je optužio tužioca i sudije Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koji je 17. marta izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i poverenice za dečija prava Marije Lvove-Belove.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.