Lukašenku niko nije javio – on više nema moć

Izvor: B92, 06.Mar.2022, 18:04

"Lukašenku niko nije javio – on više nema moć"

Aleksandar Lukašenko možda tvrdi da je samo jedan od članova "kluba diktatorskih zemalja koje su samo saveznici ruskog predsednika Vladimira Putina".

Ruska invazija na Ukrajinu pokazala je, međutim, da je Belorusija svojevrsna vazalska država, potpuno pod kontrolom Moskve, gotovo pa anektirana, tako razmišlja beloruska opoziciona liderka Svjatlana Tihanovska, a piše britanski The Guardian koji je objavio opsežni intervju s njom.

Kako je rekla, Lukašenko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uporno demantuje da je beloruska vojska u Ukrajini te tvrdi da nemaju plan da se uključi se u ovaj vojni sukob, no stvarnost je drugačija i beloruska je vojska pod zapovedništvom Rusije.

"Čini mi se kako Lukašenko više uopšte ne kontroliše vojsku. Sve što još drži u rukama kao vlast je opresija građana. Širom Belorusije vidimo jasne znakove vojne okupacije", rekla je novinarima.

Američki obaveštajci takođe ističu da je uključivanje beloruskih snaga u rusku invaziju neizbežno, te da će to predstavljati dramatičnu eskalaciju rata u Ukrajini.

Društvenim mrežama šire se prizori grupiranja beloruskih vojnih snaga na granici s Ukrajinom.

Opoziciona političarka kaže kako je cilj ruskog predsednika "da okrvavi ruke beloruskih vojnika, poveže Lukašenkov režim s ratom i učiniti ga suučesnikom".

Ona poslednjih dana sprovodi kampanju u kojoj poziva ruske vojnike da se odbiju da se bore u Ukrajini, dezertiraju ili, kada dođu u rat, stanu na stranu Ukrajinaca, umesto da slušaju "zločinačke zapovesti".

"Beloruski vojnici su nepripremljeni za rat, demoralisani i preplašeni", ističe.

Dodaje kako je cilj uveriti vojnike da ne sudeluju u ovoj operaciji, a komunicira i s njihovim majkama kako bi ih i one pokušale razuveriti od odlaska na front.

Gardian ističe kako je Belorusija Rusiji poslužila kao poligon za lansiranje balističkih projektila na Ukrajinu, kao i za kopnenu invaziju 24. februara.

Procenjuje se da je oko 30.000 ruskih vojnika premešteno u Belorusiju nedeljama pre napada.

Službeni razlog bio je, naravno, vojna vežba.

Četiri dana nakon što su ruske trupe počele da "gaze" Ukrajinu, Lukašenko je reaktivirao propise nastale nakon Hladnog rata kojima se Rusiji dopušta ne samo kretanje njihovih oružanih snaga po teritoriju, već i dopremanje nuklearnog oružja koje je iz zemlje odvezeno nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Stoga je, zaključuje list, Belorusija sasvim jasno svojom novom vojnom doktrinom izbrisala svaki privid neutralnosti, a potez kojim su prestali biti zona bez nuklearnog naoružanja dopušta Rusiji da svoje oružje te vrste postavi bilo gde u Rusiji, što posebno zabrinjava.

Naročito je indikativno da je ta odluka donesena istog dana kada je Putin naredio stanje pojačane pripravnosti za nuklearne snage.

"Putin sada može da preuzme celu teritoriu Belorusije", kaže ova opozicionarka, dodavši kako je "Lukašenko samo marioneta, a Putin kontroliše zemlju".

Tihanovska je, kao i mnoge njene kolege koji su zbog opozicionih aktivnosti završavali i po zatvorima, sada u dvostrukoj misiji, prenose mediji i dodaju da osim što se treba odupreti totalitarnom Lukašenkovu režimu, potrebno je i da uveriti vojnike da se kroz građansku neposlušnost bore protiv rata u Ukrajini, te da sabotiraju rusku invaziju.

Očekivano, Lukašenkova vlast to neće lako dopustiti pa je u glavnom gradu Minsku na stotine uhapšenih tokom (inače vrlo retkih) protesta protiv rata.

Upozorava zapadne vlade da moraju da shvate kako su Ukrajina i Belorusija strateški povezane, odnosno, predstavljaju dve osovine Putinove imperijalističke vizije.

"Namera Kremlja je da vrati zemlje Sovjetskog Saveza i ponovno postane velika imperija", ističe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.