Lukašenko ubedio Putina da ne zbriše Prigožina

Izvor: VOA, 28.Jun.2023, 12:48

Lukašenko "ubedio Putina da ne 'zbriše' Prigožina"

MINSK - Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je ubedio ruskog predsednika Vladimira Putina da ne "zbriše" šefa plaćeničke vojske Vagner Jevgenija Prigožina, posle pobune u subotu koja je prekinuta istog dana. Putin je na početku obećao da će ugušiti pobunu, upoređujući je sa ratnim previranjima koja su dovela do revolucije 1917. i građanskog rata, ali nekoliko sati kasnije je postignut dogovor da se Prigožinu i nekima od njegovih boraca omogući odlazak u Belorusiju. Šef Vagnera je u utorak iz Rusije doleteo u Belorusiju. Dok je opisivao svoj subotnji razgovor sa Putinom, Lukašenko je upotrebio ruski žargonski izraz za ubistvo - "zbrisati sa lica zemlje". „Kako sa razumeo, doneta je brutalna odluka (i to je bio prizvuk Putinovog obraćanja) da se 'zbrišu' pobunjenici", rekao je Lukašenko, prenose beloruski državni mediji. Kaže da je ruskom predsedniku predložio da "ne žuri i da razgovarajusa Prigožinom". "Na šta mi je rekao: Slušaj, Saša, džaba je. Ne diže se ni slušalicu, ne želi ni sa kim da priča". Putin je 1999. godine upotrebio isti izraz za čečenske militante i ta opaska je postala oznaka njegove  koje su postale široko citirani amblem ličnosti. Kremlj nije komentarisao Lukašenkove navode, koje daju redak uvid u razgovore unutar Kremlja. Lukašenko, koji je i stari Prigožinov poznanik i blizak Putinov saveznik, rekao je da je savetovao ruskog predsednika da razmišlja "dalje od svog nosa“ i da bi eliminacija Prigožina mogla da dovede do široke pobune njegovih boraca. Beloruski lider je takođe rekao da bi njegova vojska mogla imati koristi od iskustva Vagnerovih trupa koje, prema dogovoru s Kremljom, mogu slobodno da se presele u Belorusiju. „Ovo je najobučenija jedinica u vojsci. Ko će to da ospori? Moja vojska to takođe razume, a mi takvih ljudi nemamo u Belorusiji", rekao je Lukašenko. Prigožin je zaustavio „marš pravde“ na Moskvu iz južnog grada Rostova na Donu, nakon Lukašenkove intervencije. Šef i borci Vagnera u subotu su krenuli ka Moskvi i najavili da žele smenu ruskog ministra odbrane i načelnika generalštaba.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin mi je rekao "slušaj Saša, džaba": Lukašenko o razgovoru sa ruskim liderom tokom pobune Vagnera i kako ga je ubedio "DA NE ZBRIŠE PRIGOŽINA"

Izvor: Blic, 28.Jun.2023

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je ubedio predsednika Rusije Vladimira Putina da ne "zbriše" osnivača privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenija Prigožina.

Nastavak na Blic...

Lukašenko tvrdi da je Putin hteo da „zbriše“ Prigožina

Izvor: Danas, 28.Jun.2023

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je "ubedio" ruskog predsednika Vladimira Putina da ne "zbriše" šefa paravojne grupe Vagner Jevgenija Prigožina posle pobune.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.