Lider ruske opozicije uhapšen na protestu protiv Putina

Izvor: VOA, 05.Maj.2018, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lider ruske opozicije uhapšen na protestu protiv Putina

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni uhapšen je zajedno sa stotinama svojih pristalica tokom uličnih demonstracija u Moskvi i još 90 gradova u Rusiji. Protesti su organizovani pred inauguraciju Vladimira Putina koji je sprema za četvrti predsednički mandat. Navalni je uhapšen u centru Moskve zajedno sa svojim saradnikom Nikolajem Lijaskinom. Nezavisna grupa posmatrača OVD Info procenila je da je širom zemlje uhapšeno 350 ljudi, a policija proteste smatra nedozvoljenim.  Navalni je pre nego što se pojavio na protestu boravio na nepoznatoj lokaciji kako bi izbegao hapšenje pre odlaska u centar Moskve. Tokom hapšenja demonstranti su vikali "Rusija bez Putina" i "Dole car!" ​ Pokret nacionalističke omladine organizovao je kontraprotest u Moskvi sa cilje da blokira protest pristalica Navalnog na trgu Puškin.  Iako posmatrači očekuju da antiputinovski protesti budu manjeg obima nego 2012., Kremlj planira manje svečanu inauguraciju nego što su bile prethodne. Aleksej Navalni, koji je nekoliko puta hapšen zbog organizacije protesta protiv Kremlja, pozivao je pristalice na protest preko interneta, sa porukom "Ako mislite da on nije naš car, izađite na ulice svojih gradova. Nateraćemo vlast, u kojoj sede prevaranti i lopovi, da prizna milione građana koji nisu glasali za Putina".  Demonstrane u Sankt Peterburgu policija je sprečila da stignu do centralnog gradskog trga.   Inaguruacija Vladimira Putina na novi šestogodišnji predsednički mandat biće održana u ponedeljak. Putin je na predsedničkim izborima osvojio 77 odsto glasova. Navalni je trebalo da mu bude protivkandidat, ali mu je kandidatura zabranjena zbog presude koju je nazvao lažnom.   

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ruski opozicioni lider pušten iz pritvora

Izvor: VOA, 06.Maj.2018, 17:34

Ruski opozicioni lider Aleksaj Navalni pušten je iz pritvora, nakon što je sa stotinama pristalica priveden tokom protesta u Moskvi i još 90 gradova, uoči inaguracije predsednika Vladimira Putina. Navalni je tvitovao da je oslobođen u nedelju ujutro. Uhapšen je u subotu, zajedno sa saveznikom...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.