Lider UAE dočekao „dragog prijatelja“ Putina

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2023, 17:10

Lider UAE dočekao „dragog prijatelja“ Putina

Avion Vladimira Putina sleteo je u Abu Dabi na prvo putovanje ruskog lidera u Ujedinjene Arapske Emirate od 2019. godine.
Na početku njihovog sastanka, predsednik UAE Mohamed bin Zajed Al Nahjan nazvao je Putina „dragim prijateljem“, rekavši da je „srećan“ što će ponovo videti svog ruskog kolegu. Dvojica lidera su se poslednji put sastala u junu na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF), gde je lider države UAE bio počasni gost. Putin je istakao da su odnosi između Moskve i Abu Dabija nedavno dostigli „neviđeno visok nivo“, opisujući UAE kao najvećeg trgovinskog partnera Rusije u arapskom svetu. Vojni avioni Emirata nacrtali su rusku trobojnicu na nebu iznad glavnog grada nacije kako bi najavili Putinov dolazak. Jahači kamila i oficiri na konjima pozdravili su Putinovu kolonu dok je krenula od aerodroma do predsedničke palate. Kremlj je ranije saopštio da će lideri dve zemlje razgovarati o „perspektivama za dalji razvoj višestruke saradnje Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i o hitnim međunarodnim pitanjima sa akcentom na situaciju na Bliskom istoku“. Prema rečima pomoćnika ruskog predsednika Jurija Ušakova, pregovori u Abu Dabiju će se odvijati u proširenom i u formatu jedan na jedan. U ruskoj delegaciji su i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prvi potpredsednik vlade Andrej Belousov, potpredsednik vlade Aleksandar Novak, ministar trgovine Denis Manturov, guverner Centralne banke Elvira Nabiulina i čelnici atomskih i svemirskih agencija zemlje. Nakon što Putin završi svoj program u Abu Dabiju, planirano je da otputuje u Rijad na razgovore sa kraljem i prestolonaslednikom Saudijske Arabije. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.