Lavrov i Pompeo o Putinovoj inicijativi za Persijski zaliv

Izvor: B92, 16.Avg.2020, 19:39

Lavrov i Pompeo o Putinovoj inicijativi za Persijski zaliv

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i državni sekretar SAD Majk Pompeo, razgovarali su danas o inicijativi predsednika Rusije Vladimira Putina.

U pitanju je Putinov predlog da se organizuje samit lidera pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Nemačke i Irana o bezbednosti u Persijskom zalivu, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova posle njihovog telefonskog razgovora.

"Dvojica glavnih diplomata razmenili su mišljenja o inicijativi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruskog predsednika Vladimira Putina za održavanje sastanka lidera zemalja članica Saveta bezbednosti UN, Nemačke i Irana, kako bi se našao način za obezbeđivanje trajne bezbednosti u Persijskom zalivu", saopštilo je ministarstvo.

Prema ministarstvu, ruska strana ponovila je svoju podršku Rezoluciji 2231 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom je stvorena pravna osnova za sprovođnje Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA) o dogovoru oko iranskog nuklearnog programa, prenosi TAS S.

"Lavrov je naglasio da je potpisivanje ovog sporazuma 2015. godine veliko političko i diplomatsko dostignuće, usmereno na jačanje režima neširenja nuklearne energije i regionalnu bezbednost na Bliskom Istoku", navodi se.

Putin je 14. avgusta izašao je sa inicijativom da organizuje samit stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Nemačke i Irana, kako bi razgovarali o problemima u sprovođenju JCPOA.

"Svrha je identifikovanje koraka koji će omogućiti izbegavanje konfrontacije i pogoršanja situacije u Savetu bezbednosti UN i pružanje kolektivne podrške za dalje neprekidno sprovođenje Rezolucije 2231 Saveta bezbednosti UN, koja je pružila međunarodnu pravnu osnovu za sprovođenje JCPOA", rekao je tada Putin.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lavrov tokom razgovora sa Pompeom potvrdio posvećenost Rusije Rezoluciji 2231 Saveta bezbednosti UN-a

Izvor: Vostok.rs, 17.Avg.2020, 09:29

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom razgovarao o predlogu ruskog predsednika Vladimira Putina da se održi sastanak lidera „petorke“ Saveta bezbednosti UN, Nemačke i Irana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.. „Šefovi...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.