Lavrov: Nedopustivo spoljno mešanje u poslove Belorusije

Izvor: Vostok.rs, 19.Avg.2020, 10:22

Lavrov: Nedopustivo spoljno mešanje u poslove Belorusije

Ministri inostranih poslova Rusije i Nemačke Sergej Lavrov i Hajko Mas razgovarali su o situaciji u Belorusiji i tom prilikom Lavrov je istakao da je nedopustivo spoljno mešanje u njene poslove. Najviše pažnje posvećeno je inicijativi ruskog predsednika Vladimira Putina o održavanju samita o iranskom nuklearnom programu. „Ministri su diskutovali o najnovijim događajima u Belorusiji u svetlu predsedničkih izbora koji su tamo održani. Izražena je nada ministara da će se ubrzo situacija normalizovati. Ruska strana naglasila je da je nedopustivo bilo kakvo spoljno uplitanje u unutarpolitičke procese i istovremeno je skrenuta pažnja Nemačkoj, kao predsedavajućoj Evropskom unijom, na pokušaje preduzete spolja da se destabilizuje situacija u toj zemlji koja je Rusiji bratska“, navedeno je u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.
Ističe se da je šef ruske diplomatije skrenuo pažnju i na inicijativu ruskog predsednika Vladimira Putina o održavanju samita Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Iranu. „Centralna pažnja posvećena je Putinovoj inicijativi o održavanju sastanka lidera zemalja-stalnih članova SB UN, Nemačke i Irana u cilju traženja načina da se osigura pouzdana bezbednost u zoni Persijskog zaliva, uzimajući u obzir zabrinutost svih zainteresovanih strana“, navedeno je u saopštenju. Rusko Ministarstvo naglašava da su strane potvrdile posvećenost rezoluciji SB UN 2231, koja daje međunarodno-pravnu osnovu za realizaciju Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za rešavanje iranskog nuklearnog programa. Kako je napomenuto, zaključivanje tog sporazuma 2015. godine bilo je veliko političko i diplomatsko dostignuće, usmereno na jačanje režima neširenja nuklearnog oružja i regionalne bezbednosti u regionu Bliskog istoka.  
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.