Izvor: Vostok.rs, 03.Apr.2023, 14:30

Kremlj: Ubistvo ratnog reportera Tatarskog je teroristički akt, Putin je hitno obavešten

Ubistvo ratnog izveštača Vladlena Tatarskog je teroristički akt, ruski predsednik Vladimir Putin je odmah obavešten o incidentu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u ponedeljak.
"Ovo je teroristički akt, vi i ja smo videli saopštenje Nacionalnog antiterorističkog komiteta. Sada je aktivna faza istrage, vidimo dosta energične korake za privođenje osumnjičenih. Budimo strpljivi u svakom slučaju i sačekajmo izjave našeih specijalnih službi koje tamo rade. Postoje dokazi, sudeći po izjavi Nacionalnog komiteta za borbu protiv terorizma, da su ukrajinske specijalne službe možda umešane u planiranje ovog terorističkog napada i, naravno, reč je o terorističkom napadu“, ponovio je Peskov.
Odgovarajući na pojašnjenje da li je predsednik upoznat, on je uveravao: „Juče je odmah obavešten o toj temi“.
Peskov nije rekao da li će Tatarski posthumno dobiti državnu nagradu od šefa države. "Ne mogu još ništa da kažem o tome. Nemam ove informacije", objasnio je portparol, napominjući da će novinari biti obavešteni nakon razjašnjenja podataka.
Peskov je dodao da je Kremlj poželeo brz oporavak žrtvama eksplozije. „I, naravno, naše saučešće porodici i prijateljima Fomina, koji je poginuo od posledica ovog terorističkog napada“, rekao je on.
Eksplozija u kafiću dogodila se oko 18 časova. 2. aprila tokom događaja čiji je domaćin bio Tatarski. Novinar je poginuo na licu mesta, a više od 30 ljudi je povređeno. Prema preliminarnim podacima, u blizini bine eksplodirala je eksplozivna naprava sa sadržajem više od 200 grama TNT-a. Istražitelji nastavljaju rad na licu mjesta. Podneta je krivična prijava za ubistvo društveno opasnim sredstvima (2. deo, član 105. Krivičnog zakonika Rusije). Krivični predmet je ustupljen centrali Istražnog komiteta. Prema saopštenju Nacionalnog antiterorističkog komiteta, napad su planirale ukrajinske specijalne službe, kao i agenti koji sarađuju sa Fondacijom za borbu protiv korupcije (Alekseja Navaljnog)
Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
 
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.