Kremlj: Putin i Zelenski o ukrajinskom sukobu u prvom telefonskom razgovoru

Izvor: Beta, 11.Jul.2019, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kremlj: Putin i Zelenski o ukrajinskom sukobu u prvom telefonskom razgovoru

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov novi ukrajinski kolega Volodimir Zelenski razgovarali su o sukobu na istoku Ukrajine u prvom telefonskom razgovoru, saopštio je danas Kremlj.Oni su razgovarali o pitanjima vezanim za rešenje sukoba na jugoistoku Ukrajine i zajedničkom radu na vraćanju zatvorenika dve strane, rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, prenose ruske agencije.Novi ukrajinski šef države, izabran u aprilu, predložio je u ponedeljak sastanak sa Putinom u nastojanju da se reši kriza izmedju dve zemlje. On je predložio razgovor u kome bi učestvovali i vodje SAD i Velike Britanije.Peskov je dodao da su dva zvaničnika razgovarala o mogućnosti nastavljanja kontakta u obliku formata Normandije. Taj diplomatski format od 2014. okuplja predstavnike Pariza, Moskve, Kijeva i Berlina oko pitanja rata u Ukrajini.Kako prenose ruski mediji, ruski predsednik je danas rekao da nikad nije odbio predložene formate, uključujući moguće proširenje razgovora na predstavnike drugih zemalja. Odnosi izmedju Ukrajine i Rusije su vrlo napeti od proevropske pobune u Ukrajini u zimu 2013-2014. koja je dovela do pada i bekstva u Rusiju tadašnjeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča. Posle dolaska prozapadnih snaga na vlast usledilo je rusko pripajanje Krima i izbio je rat izmedju ukrajinskih trupa i proruskih separatista na istoku Ukrajine, u kome ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

PESKOV OTKRIO NOVINARIMA: Putin i Zelenski razgovarali 20 minuta, evo šta je predsednik Rusije prvo rekao!

Izvor: Kurir, 12.Jul.2019, 14:07

Kremlj smatra vrlo važnim samu činjenicu održavanja razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, rekao je novinarima portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.