Putin se sastao sa afričkim liderima, glavna tema: kraj rata u Ukrajini

Izvor: B92, 17.Jun.2023, 11:53

Putin se sastao sa afričkim liderima, glavna tema: kraj rata u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin počeo je sastanak sa delegacijom afričkih zemalja.

Razgovori se održavaju u njegovoj rezidenciji Sankt Peterburgu a glavna tema je afrička inicijativa za mirno rešavanje sukoba u Ukrajini.

U sastavu mirovne misije su, pored južnoafričkog lidera Sirila Ramapose, predsednik Komorskih ostrva Azali Asumani, lider Senegala Maki Sal, predsednik Zambije Hakainde Hičilema, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premijer Egipta Mustafa Madbuli i specijalni predstavnici predsednika Konga i Ugande, Floran Nsiba i Ruhakana Rugunda. Lideri afričkih zemalja prethodno su posetili Kijev, gde su razgovarali s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Kako je saopštila agencija „RBK Ukrajina“, mirovna misija je tokom pregovora s Zelenskim iznela niz predloga za rešavanje ukrajinske krize. Ističe se da se plan za rešavanje ukrajinskog sukoba sastoji iz 10 tačaka. Prema navodima agencije, plan pored rešavanja sukoba mirnim putem, početka pregovora i deeskalacije, podrazumeva i obezbeđivanje neprekidnih isporuka žita i đubriva, humanitarnu podršku ugroženim civilima, osiguranje suvereniteta država i naroda, garancije bezbednosti, razmenu zarobljenika, posleratnu obnovu i bližu saradnju sa zemljama Afrike. Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramaposa je izjavio da afričke zemlje žele da se što pre okonča ukrajinski sukob i dodao da su zemlje koje su u njega umešane dužne da što pre počnu da rade na postizanju deeskalacije. Juče se oglasio i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski koji je rekao da pregovori između Moskve i Kijeva nisu mogući dok se ruska vojska nalazi na teritoriji Ukrajine.

Dva diplomatska izvora rekla su za TAS S da su na dnevnom redu razgovora pitanja bezbednosti ishrane i razmene zarobljenika.

Rojters je takođe naveo neke detalje pozivajuci se na nacrt okvirnog dokumenta, rekavši da bi afrički lideri mogli da ponude mere za jačanje poverenja, čija primena može da postavi osnovu za razgovore između Moskve i Kijeva.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao Putinovu spremnost na razovore rekavši da predsednik Rusije podržava sve ideje koje imaju za cilj rešavanje situacije u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Afrički lideri danas sa Putinom o mogućem rešenju sukoba u Ukrajini: O ove dve tačke će se razgovarati u Sankt Peterburgu

Izvor: Blic, 17.Jun.2023

Ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se danas u Sankt Peterburgu sa liderima nekoliko afričkih zemalja kako bi razgovarali o mogućim načinima rešavanja situacije u Ukrajini.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.