Kosmički planovi kosmičke godine

Izvor: Vostok.rs, 17.Jan.2011, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosmički planovi kosmičke godine

17.01.2011. - Godina kosmonautike

Istraživanja dalekog kosmosa, lansiranja nekoliko desetina kosmičkih aparata, izgradnja novog kosmodroma – to je samo deo projekata, koje Rusija namerava da ostvari 2011. godine. Tako će Rusija obeležiti Godinu kosmonautike koja je objavljena u čast 50. godišnjice leta Jurija Gagarina.

Sve što je povezano s kosmosom, to je nacionalni ponos i tradicionalni prioritet Rusije, - istakao je prilikom sednice organizacionog komiteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << za pripremu i proslavu jubileja leta čoveka u kosmos premijer Vladimir Putin.

"Za ovu godinu planiramo niz projekata u sferi osvajanja kosmosa. Naprimer, počinje opširna izgradnja novog kosmodroma Istočni i prve faze infrastrukture. Podsećam, za izgradnju kosmodroma će tokom naredne tri godine biti izdvojeno 24 milijardi rubalja. Osim toga, planira se lansiranje u okozemaljsku orbitu oko 50 kosmičkih aparata. Ove godine će biti usvojen novi federalni program razvoja sistema GLONAS, predviđen sve do 2020. godine. Mogu da dodam da će za nacionalne kosmičke programe 2011. godine biti usmereno oko 150 milijardi rubalja iz federalnog budžeta."

Ova godina će biti sudbonosna za program MKS, u kojem učestvuje 16 zemalja. 2010. godine su se osnovni igrači – Rusija, SAD, Japan i Evropa dogovorili o produžetku eksploatacije te stanice sve do 2020. godine.

Ove godine će Rusija posle duže pauze obnoviti istraživanja dalekog kosmosa: za oktobar se planira lansiranje međuplanetarne automatske stanice Fobos-Grunt koja mora da donese na Zemlju uzorke tla sa Marsovog satelita Fobosa. Na Marsu će se iskrcati oko 60 bioobjekata. Na projektu Fobos-Grunt će stručnjaci uhodati sve osnovne tehnologije za buduće ekspedicije na Crvenu planetu, između ostalih operacije sletanja i uzimanja uzoraka tla u uslovima nulte gravitacije. Povratak međuplanetarne automatske stanice na Zemlju se planira za 2014. godinu.

Važan događaj će postati lansiranje u januaru satelita nove generacije GLONAS-K. Prvi put će kosmički aparat sistema GLONAS biti lansiran sa kosmodroma Pleseck (ranije su svi nautički aparati bili lansirani s Bajkonura). Prvi put će radi toga biti iskorišćena raketa-nosač Sojuz. Ranije su bili korišćeni Protoni, koji su tokom jednog lansiranja nosili tri satelita.

Jedan od glavnih zadataka jubilarne godine je da se mladi zainteresuju za kosmos. U letnjim odmaralištima učenici će moći da se osete pravim kosmonautima, - kaže rekorder u ukupnom vremenu nalaženja u kosmosu Sergej Krikaljov.

Organizovan je centar, u koji učenici mogu doći i ostati tamo nekoliko dana. Već imamo iskustvo da nam deca ostanu po 5 dana, kada imaju bazičnu pripremu za kosmonaute. Oni slušaju predavanja naših veterana i instruktora koji su držali predavanja kosmonautima.

Početak proslave je povezan s imenom prvog kosmonauta – 16. marta će biti lansiran pilotirani brod Gagarin.

Izvor: Golos Rossii, foto: © SXC.hu

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.