„Kolosalna razlika“ između ukrajinskih i ruskih gubitaka – Putin

Izvor: Vostok.rs, 28.Jul.2023, 17:37

„Kolosalna razlika“ između ukrajinskih i ruskih gubitaka – Putin

Ukrajinska vojska je pojačala svoju kontraofanzivu, ali je u tom procesu pretrpela velike gubitke, izjavio je u četvrtak ruski predsednik Vladimir Putin.
Kijev je u protekla 24 sata izvršio veliki napad na ruske položaje u Zaporoškoj oblasti, otkrio je Putin u razgovoru sa novinarima na marginama samita Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu.  Ruske trupe su pokazale "masovno herojstvo" odbijajući napad, izjavio je predsednik i dodao da je već naložio vojsci da najistaknutijim vojnicima dodeli državna priznanja, kao i da svojim jedinicama dodeli počasna imena. „Protivnik je koristio veliku količinu teške tehnike, oko 50 komada. Uništeno je njih 39, odnosno 26 tenkova i 13 oklopnih vozila“, izjavio je Putin. Oko 60 odsto oklopa uništile su kopnene snage u direktnom kontaktu, dok je ostatak pogodila ruska avijacija, naveo je predsednik. Ukrajinska vojska je tokom borbe pretrpela velike gubitke u ljudstvu, sa više od 200 izgubljenih vojnika, otkrio je Putin. On je priznao da su ruski vojnici pretrpeli gubitke prilikom odbijanja napada, dok je razliku između gubitaka dve strane opisao kao „kolosalnu“. Ukrajina je tokom bitke izgubila deset puta više vojnika od Rusije, izjavio je on. Ukrajinska vojska započela je svoju dugo najavljivanu kontraofanzivu protiv ruskih snaga početkom juna, raspoređujući strateške rezerve na bojno polje, uključujući vojnike obučene u inostranstvu, sa vojnom opremom koju je isporučio Zapad. Do sada, međutim, Kijev nije uspeo da postigne bilo kakvu opipljivu dobit na bojnom polju, dok je trpeo velike gubitke, sa desetinama oklopnih delova koje je obezbedio Zapad, kao što su tenkovi Leopard 2 nemačke proizvodnje i borbena vozila pešadije američke proizvodnje Bredli, oštećena ili uništen u borbi.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.