Putinu će glave doći dva čoveka i obojica imaju veze sa Srbijom

Izvor: B92, 29.Mar.2023, 14:41

Putinu će "glave doći" dva čoveka i obojica imaju veze sa Srbijom

Timom koji je skupljao dokaze o zločinima u Ukrajini, a na osnovu kojih je izdat nalog za hapšenje ruskog predsednika rukovodi čovek koji je dobro poznat Srbiji

Reč je o Klintu Vilijamsonu, bivšem američkom ambasadoru za ratne zločine koji je ujedno bio i tužilac u bivšoj vladi Baraka Obame. Bio je angažovan kao glavni tužilac specijalnog istražnog tima EK za trgovinu organima i najglasniji zagovornik formiranja suda za zločine koje je počinila tzv. OVK na Kosovu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kao što je poznato, Međunarodni krivični sud je nedavno izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina kog su optužili da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini. Osim naloga za Putinovo hapšenje, izdat je i nalog za hapšenje ruske poverenice za prava dece Marije Aleksejevne Lvove-Belove pod istim optužbama.

Specijalni tim koji je istraživao ratne zločine u Ukrajini oformljen je u maju prošle godine na inicijativu SAD, Velike Britanije i EU i reč je o savetodavnoj grupi "Atrocity Crimes Advisory Group" koja stoji na raspolaganju Ukrajincima u njihovim istraživanjima i procesuiranjima.

U timu je međutim i bivši glavni hrvatski državni tužilac Mladen Bajić.

Vilijamson je ranije sarađivao sa Bajićem na projektu s Međunarodnim krivičnim sudom, zbog toga često gostovao u Zagrebu. "Hrvatska je jedina zemlja EU koja ima iskustvo s ratnim zločinima na svojoj teritorijiu. Kancelarija tužilaštva u Hrvatskoj ima veliko iskustvo u procesuiranju ratnih zločina. Istraživali ste taj kriminal i napravili najbolji sistem da biste ga rešavali", rekao je tada Vilijamson kada je pozivao Bajića.

U Hrvatskoj su, podsetimo, procesuirani zločini iz rata koji se završio 1995. godine, a u njima su uglavnom kao optuženi bili Srbi.

To znači da su u nevelikom timu koji je radio na skupljanju dokaza protiv Vladimira Putina čak dva stručnjaka koja imaju veze s Balkanom i ratovima koji su se vodili na ovim prostorima.

Nalog za hapšenje Putina koji je 17. marta izdao Međunarodni krivični sud u Hagu, smatra se istorijskom odlukom jer su do sada postojala samo dva slučaja u kojima je Međunarodni sud izdao nalog za hapšenje šefa države.

Prvi od te dvojice je predsednik Srbije Slobodan Milošević, a nakon toga i nekadašnji sudanski predsednik Omar al-Bašir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.