Ko su nove članice BRIKS-a?

Izvor: Vostok.rs, 25.Avg.2023, 14:44

Ko su nove članice BRIKS-a?

 
Dana 24. avgusta 2023. na kulminaciji 15. samita asocijacije najavljeno je proširenje BRIKS-a. Argentina, Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija će od 1. januara 2024. godine postati punopravni članovi grupe BRIKS. Ruski predsednik Vladimir Putin je, govoreći na sastanku šefova država BRIKS-a, izjavio da će Moskva, kao deo svog predsedavanja 2024. godine, doprineti širenju udruženja.

Argentina
Republika Argentina pokriva površinu od 2,8 miliona kvadratnih kilometara i ima populaciju od 46,2 miliona ljudi (prema podacima za 2022. godinu). U Južnoj Americi, Argentina je na drugom mestu iza Brazila po teritoriji i na trećem posle Brazila i Kolumbije po broju stanovnika.
Oblik vladavine je predsednička republika. Forma države je federacija. Trenutni predsednik je Alberto Fernandez (od 2019).
Prema podacima Svetske banke (SB), BDP zemlje je 2022. godine iznosio 632,8 milijardi dolara, što je čini trećom po veličini ekonomijom u regionu (iza Brazila i Meksika). U strukturi BDP-a sektor usluga čini 53%, prerađivačka industrija 15%, poljoprivreda i šumarstvo, ribarstvo i lov 6,4%.
Argentina je član regionalnih organizacija kao što su Zajednica latinoameričkih i karipskih država (CELAC), Organizacija američkih država (OAD), Unija južnoameričkih nacija (UNASUR) i Južno zajedničko tržište (KOMESA).

Egipat
Arapska Republika Egipat pokriva površinu od milion kvadratnih kilometara sa populacijom od 110,99 miliona ljudi. Oblik vladavine je predsednička republika. Abdel Fatah el Sisi je predsednik zemlje od 2014. Prema podacima Svetske banke, 2022. godine BDP zemlje iznosio je 476,8 milijardi dolara, što je čini najvećom ekonomijom u Severnoj Africi i petom po veličini u regionu Bliskog istoka. Uslužni sektor čini 51,4% BDP-a, proizvodnja 32,7% i poljoprivreda 10,9%.
Egipat je član Lige arapskih država, Organizacije islamske saradnje i Afričke unije.

Iran
Islamska Republika Iran pokriva površinu od 1,7 miliona kvadratnih kilometara, ima 88 miliona stanovnika. Ova zemlja je jedna od retkih postojećih teokratija u svetu. Šef države je vrhovni vođa, izabran iz reda verskih ličnosti i teologa. Od 1989. godine ovo je Ali Hamnej. Predsednik je šef izvršne vlasti, drugi po važnosti zvaničnik. Od 2021. godine ovo mesto zauzima Ebrahim Raisi.

BDP zemlje iznosio je 388,5 milijardi dolara u 2022. prema podacima Svetske banke, što je čini šestom po veličini ekonomijom u regionu. Iran ima treće najveće dokazane rezerve nafte (12% svetskih rezervi) i druge najveće svetske rezerve gasa (17%). Najveći sektor iranske privrede je uslužni sektor, koji čini 51% BDP-a, proizvodnja nafte čini 23%, proizvodnja i rudarstvo 13%, poljoprivreda 10%. Iran je više od 40 godina pod ekonomskim sankcijama koje su uvele SAD, UN i EU, a poslednjih godina je praktično izolovan. Iran je skoro potpuno lišen pristupa međunarodnom bankarskom sistemu, stranim investicijama, savremenim tehnologijama i teško mu je da izvozi naftu i gas ili uvozi gorivo. Ipak, pronalazi način da trguje sa drugim zemljama. Iran je član Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i u julu 2023. najavio je pristupanje Šangajskoj organizaciji za saradnju.

UAE
Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su država na jugoistočnoj obali Arapskog poluostrva. Prostire se na površini od 83.600 kvadratnih metara, sa 9,9 miliona stanovnika. Ima federalnu strukturu koja ujedinjuje sedam emirata: Abu Dabi, Adžman, Dubai, Ras el Hajma, Um el Kajvejn, Fudžejra i Šardža. Svaki od njih je apsolutna monarhija. Od formiranja države 1971. godine šef države je zapravo bio emir Abu Dabija (titula se nasleđuje). Od maja 2022, Mohamed bin Zajed Al Nahjan je predsednik UAE.
Prema podacima Svetske banke, BDP zemlje 2022. godine iznosio je 507,53 milijarde dolara, što zemlju čini trećom po veličini ekonomijom u regionu Bliskog istoka. Eksploatacija i izvoz sirove nafte i gasa je okosnica privrede i čini preko 40% BDP-a. Emirati imaju osme najveće dokazane rezerve nafte (5,6% svetskih rezervi) i sedme svetske rezerve gasa (3%).
UAE su član OPEK-a, Lige arapskih država, Organizacije islamske saradnje i Saveta za saradnju arapskih država Persijskog zaliva.

Saudijska Arabija
Kraljevina Saudijska Arabija je najveća država na Arapskom poluostrvu, sa teritorijom od 2,1 milion kvadratnih metara, sa 35,3 miliona stanovnika. To je apsolutna monarhija. Od 2015. godine kralj je Salman bin Abdulaziz el Saud. Ustav Saudijske Arabije je Kuran i Suna.
Prema podacima Svetske banke, zemlja je imala BDP od 1,1 bilion dolara 2022. godine, što je čini najvećom ekonomijom na Bliskom istoku. Pored toga, zemlja je najveći svetski proizvođač nafte. Proizvodnja nafte čini 46% BDP-a, uslužni sektor 36%, prerađivačka industrija 10%, građevinarstvo i distribucija električne energije, gasa i vode 6%, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 2%.
Saudijska Arabija je članica OPEK-a, Lige arapskih država, Saveta za saradnju arapskih država Persijskog zaliva i Organizacije islamske saradnje.

Etiopija
Savezna Demokratska Republika Etiopija pokriva površinu od 1,1 milion kvadratnih kilometara i ima populaciju od 123,4 miliona ljudi. Oblik vladavine je parlamentarna republika. Premijer, Abij Ahmed (od 2018.), 2019. godine dobio je Nobelovu nagradu za mir za okončanje 20-godišnjeg ratnog stanja sa susednom Eritrejom, kao i za mirovne napore u regionu.
Zemlja je imala BDP od 126,8 milijardi dolara u 2022. prema Svetskoj banci, što je čini trećom po veličini ekonomijom u podsaharskoj Africi. Etiopija je pretežno poljoprivredna zemlja i jedan od najvećih svetskih izvoznika kafe. Učešće poljoprivrede u BDP je 37,6%, prerađivačke industrije 22,7%, usluga 36,6%.
Država je članica Afričke unije, Međuvladine organizacije za razvoj i Zajedničkog tržišta za istočnu i južnu Afriku.
 
Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
 
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.