Klinton: Bilo je pitanje kada će Putin napasti Ukrajinu

Izvor: B92, 05.Maj.2023, 23:52

Klinton: Bilo je pitanje kada će Putin napasti Ukrajinu

Bivši američki predsednik Bil Klinton rekao je da je još 2011. znao da je "samo pitanje vremena" pre nego što Vladimir Putin napadne Ukrajinu.

On je rekao da je to shvatio nakon diskusije sa ruskim predsednikom u Davosu u Švajcarskoj, preneo je “Gardijan”.

Tokom susreta Putin je odbio sporazum koji je uz posredovanje Sjedinjenih Država dogovorio njegov prethodnik Boris Jeljcin o poštovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukrajinske teritorije u zamenu da se Kijev odrekne svog nuklearnog arsenala iz sovjetske ere.

"Vladimir Putin mi je 2011. – tri godine pre nego što je uzeo Krim – rekao da se ne slaže sa sporazumom koji sam napravio sa Borisom Jeljcinom. Rekao je: “Ne slažem se sa tim. I ne podržavam to. Nisam vezan time”. Od tog dana nadalje znao sam da je samo pitanje vremena", rekao je Klinton.

Bil i Hilari Klinton učestvovali su u četvrtak u diskusiji u Njujorku.

Hilari Klinton govorila je o tome kako bi rat mogao da se završi. Da bi se okončala neprijateljstva, kako je rekla, Ukrajina mora ili da pobedi Rusiju ili bar povrati izgubljenu teritoriju na istoku od početka ruske invazije prošlog februara.

"Treba im prednost. Ne bih mu (Putinu) verovala za pregovaračkim stolom ni pod kojim okolnostima, sem ako Ukrajinci – uz našu podršku – nemaju dovoljno prednosti (za pregovore)", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.