Kako je stranica Miroslavljevog jevanđelja nestala iz Srbije? VIDEO

Izvor: B92, 15.Jul.2020, 13:06

Kako je stranica Miroslavljevog jevanđelja nestala iz Srbije? VIDEO

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je federalni zakon kojim se ratifikuje sporazum sa Srbijom o razmeni umetničkog blaga.

Rusiji će biti vraćeno sedam vrednih slika velikog ruskog umetnika Nikolaja Reriha, koje se nalaze u našem Narodnom muzeju.

"Ministarstva inostranih poslova Rusije i Srbije bi trebalo da razmene instrumente o međusobnom priznanju, i sledećeg meseca stupa sporazum na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snagu. Narodni muzej planira da Rerihove slike budu još jednom izložene nakratko u Narodnom muzeju, pre nego što se vrate Rusiji", kaže viši kustos u Narodnom muzeju Lidija Ham.

Kako kaže Ham, slike su stigle 1932. godine u Beograd, i to kao jedan deo šire kampanje koju je Rerih sprovodio, a to je da se njegova dela nalaze po većim evropskim gradovima (Beograd, Zagreb, Pariz, Prag itd). Sedam slika su od te godine u Beogradu, a bile su do 1996. izložene u Ruskoj sobi.

"1846. godine je arhimandrit Porfirije odneo 166. list Jevanđelja iz Hilandara, a ono što je važno jeste da je Porfirije Uspenski bio i istraživač, ne samo ljubitelj starina. Manje blagonakloni će reći da je to ukrao. Nakon iznošenja tog lista se čulo u široj javnosti za Miroslavljevo jevanđelje (iz 8. decenije 12. veka) koje posle uživa značaj koji uživa i danas kao najstariju rukopisnu knjigu iz osme decenije XII veka", kaže Ham za TV Prva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.