Kada bi mogao, Putin bi organizovao novi Holodomor

Izvor: B92, 25.Nov.2023, 22:24

"Kada bi mogao, Putin bi organizovao novi Holodomor"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da glad nikada više ne bi trebalo da postane oružje protiv slobode ljudi.

Otvarajući drugi međunarodni samit inicijative "Zrno iz Ukrajine", Zelenski je rekao da je danas, uoči Dana sećanja na žrtve Holodomora, Rusija lansirala više od 70 jurišnih bespilotnih letelica Šahed iznad teritorije Ukrajine.

"Baš danas, na dan sećanja, ovakav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teroristički napad znači da je (ruski predsednik Vladimir) Putin ponosan što se ugleda na najveće ubice 20. veka. Kada bi mogao da organizuje još jedan Holodomor u Ukrajini, uradio bi to“, istakao je Zelenski.

On je naveo da će Rusija nastaviti da koristi nestašicu hrane i pretvori glad u oružje, napominjući da je već prvog dana rata u punom obimu ruska flota blokirala ukrajinske morske luke i izvoz hrane iz Ukrajine, koji su od kritične važnosti za svet, prenosi Ukrinform.

"Desetine zemalja i stotine miliona ljudi na ogromnom prostoru od zapadne Afrike do istočne Azije zavise od toga da li je tržište hrane stabilno“, rekao je Zelenski.

Kako je istakao, današnji samit je još jedan dokaz da Ukrajina neće izgubiti snagu i slobodu i da ukrajinska humanitarna inicijativa "Zrno iz Ukrajine", koja je ujedinila skoro 40 zemalja i međunarodnih organizacija, pomaže onim državama koje najviše pate od nestašice hrane.

"Pomažemo uprkos stalnom ruskom teroru, stalnom pokušaju Rusije da poremeti naš izvoz hrane. Etiopija, Somalija, Jemen, Kenija... Dobili su već više od 170 hiljada tona hrane zahvaljujući našoj zajedničkoj humanitarnoj inicijativi. Ovo je spas za milione života“, naglasio je lider Ukrajine.

On je najavio da se još jedan brod, koji će prevoziti tovar žita u luku Nigerije sprema za polazak, što će, kako je naveo, pomoći skoro 400.000 ljudi. Zelenski je naglasio da ukrajinski narod, koji je svojevremeno doživeo strašnu namerno izazvanu glad koju je organizovao sovjetski režim, posebno uočava pretnju glađu za bilo koji drugi narod.

"Nikad više glad ne bi trebalo da postane oružje protiv slobode ljudi. I svako ko pokuša da eksploatiše glad na ovaj način, svako čiji teror služi haosu na tržištu hrane, mora da odgovara celom svetu. Rusija mora da odgovora. Siguran sam da će tako i biti“, zaključio je Zelenski.

U radu drugog samita "Zrno iz Ukrajine" učestvovali su i predsednik Letonije Edgars Rinkevičs, predsednik Švajcarske Alen Berse i premijerka Litvanije Ingrid Šimonite.

U video formatu učesnicima su se obratili predsednik Poljske Andžej Duda, predsednik Gvatemale Alehandro Đamatei, predsednik Estonije Alar Karis, a prikazana su i video obraćanja premijerkeItalije Đorđe Meloni, premijera Holandije Marka Rutea, premijera Belgije Aleksandera De Kroa i drugih.

Učesnici samita razgovarali su o saradnji u oblasti skladištenja žitarica i transporta poljoprivrednih proizvoda u zemlje primaoce. Usvojena je Zajednička izjava koju su podržale 23 zemlje.

Svrha događaja je jačanje uloge Ukrajine kao garanta prehrambene bezbednosti, konsolidacija napora za obezbeđivanje globalne prehrambene bezbednosti i razvoj alternativnih logističkih ruta za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zelenski na samitu inicijative "Zrno iz Ukrajine": Kada bi Putin mogao da organizuje novi Holodomor, uradio bi to

Izvor: Blic, 26.Nov.2023, 01:23

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da glad nikada više ne bi trebalo da postane oružje protiv slobode ljudi. Otvarajući drugi međunarodni samit inicijative "Zrno iz Ukrajine", Zelenski je rekao da je danas, uoči Dana sećanja na žrtve Holodomora, Rusija lansirala više od...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.