Jeljcinov zet napustio Putina

Izvor: B92, 30.Maj.2022, 23:39

Jeljcinov zet napustio Putina

Valentin Jumašev napustio je ulogu savetnika u Kremlju, rekli su Rojtersu dvoje ljudi upoznatih sa situacijom.

Jumašev, zet bivšeg ruskog lidera Borisa Jeljcina koji je pomogao Vladimiru Putinu da dođe na vlast, bio je savetnik koji nije primao platu sa ograničenim uticajem na Putinovo donošenje odluka, ali njegov odlazak uklanja jednu od poslednjih veza unutar Putinove administracije sa Jeljcinovom vladavinom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosno periodom liberalnih reformi i ruskog otvaranja prema Zapadu, navela je britanska agencija.

Ljudmila Telen, prvi zamenik izvršnog direktora Predsedničkog centra Boris Jeljcin, fondacije u kojoj je Jumašev član upravnog odbora, rekla je za Rojters da je Jumašev odustao od savetničke funkcije u Kremlju u aprilu.

Upitana zašto je napustio tu poziciju, ona je rekla: "To je bila njegova inicijativa".

Druga osoba, koja je dala izjavu pod uslovom da ne bude imenovana, takođe, je rekla da je Jumašev u aprilu prestao da bude savetnik predsednika.

U vreme kada je Jeljcin bio predsednik Rusije od 1991. do 1999. godine, Jumašev je bio savetnik u Kremlju, a kasnije i šef kabineta.

Oženjen je Jeljcinovom kćerkom Tatjanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.