„Ja sam najmiroljubiviji čovek na svetu“: Teze iz intervjua sa Kadirovom

Izvor: Vostok.rs, 28.Nov.2016, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Ja sam najmiroljubiviji čovek na svetu“: Teze iz intervjua sa Kadirovom

 
Ramzan Kadirov je na vlasti u Čečeniji od 2007. godine. Za to vreme je stekao reputaciju jedne od najkontroverznijih ličnosti ruske vlasti. Poznat je daleko izvan granica svoje republike po stalnom iskazivanju odanosti Vladimiru Putinu i nepoštednoj kritici prozapadno nastrojenih liberalnih krugova, ili takozvane „vansistemske opozicije“ (tj. one koja nije zastupljena u parlamentu jer ne uživa podršku naroda), kao i po oštroj antizapadnoj retorici.

1. SAD i Evropa su neprijatelji Rusije i saradnici terorista


Govoreći o neprijateljima Rusije, Kadirov je rekao da „’Islamska država’ i Al Kaida imaju iste roditelje“, podrazumevajući Zapad. „Amerika i Evropa sanjaju o tome da tuđim rukama poljuljaju našu državu. Kada bi bilo po njihovoj volji, oni bi Rusiju pretvorili u jedan veliki Alep“, rekao je rukovodilac Čečenije.

Kadirov je uveren da će se napori Zapada usmereni protiv Rusije (uključujući i sankcije) izjaloviti, i da će sam Zapad moliti Rusiju za pomoć. Zasada, po njegovom mišljenju, SAD i Evropa su neprijatelji Rusije, a samim tim i njegovi neprijatelji. „Inače, ja nemam ličnih neprijatelja. Ja sam najmiroljubiviji čovek na svetu“, tvrdi Kadirov.

2. Opozicija u Rusiji ume samo da brblja

O ruskoj „vansistemskoj opoziciji“ Kadirov govori sa prezrenjem: „Brbljivci. Bestidni ljudi. Ni poštenja, ni savesti, ni otadžbine“. Šef ruske republike Čečenije je uveren da „vansistemski opozicionari“ prodaju interese države „za trideset srebrenjaka“ finansirajući se iz inostranstva. Po Kadirovljevom mišljenju, parlamentarni izbori 18. septembra su pokazali da „vansistemska opozicija“ nije popularna u narodu, a u Čečeniji su „ti brbljivci“ dobili „samo nekoliko promila glasova“.

3. Kadirov nema nikakve veze sa ubistvom Borisa Nemcova

U intervjuu za TASS Ramzan Kadirov je još jednom naglasio da nema nikakve veze sa ubistvom Borisa Nemcova, ruskog „vansistemskog opozicionara“ ubijenog 27. februara 2015. godine. Ranije su mediji iznosili verziju da Nemcovljeve ubice imaju veze sa Kadirovom, s obzirom da su bivši pripadnici čečenske specijalne jedinice „Sever“.

„Ja nisam imao apsolutno nikakve veze sa Nemcovom. On nikada nije bio moj lični neprijatelj ili prijatelj. Nama se putevi nisu presecali“, rekao je Kadirov. On smatra da iza tog ubistva stoje „prijatelji“ samog Nemcova, (tj. „vansistemski opozicionari“), koji su hteli da se oslobode Nemcova i ujedno da optuže Kadirova za organizaciju ubistva.

4. Kadirov nije ubijao ruske vojnike

Pojedinci pripisuju Kadirovu reči: „Prvog Rusa sam ubio kada mi je bilo 16 godina“ (u Prvom čečenskom ratu 1994-1996. godine Kadirov je zajedno sa ocem Hadži-Ahmatom ratovao protiv ruske federalne armije). Tvrdnju da je Kadirov izgovorio te reči iznela je 2006. godine prozapadno orijentisana novinarka Julija Latinjina.

Sam Kadirov je uvek demantovao tu tvrdnju. I ovog puta je to ponovio u intervjuu za TASS: „To je drska laž!“. Po njegovim rečima, on je zaista bio sa svojim ocem u Prvom čečenskom ratu, ali nije ubijao Ruse. Naprotiv, pomagao je da se federalni vojnici oslobode iz ropstva. „Neka sam proklet ako ne odgovaram onako kako je bilo! Ja nemam šta da skrivam. Ponavljam, ja sam bio sa ocem, a on je spasao živote mnogih vojnika“, rekao je Kadirov.

5. Deca u MMA su sasvim normalna pojava

Jedan od poslednjih skandala u kojima je učestvovao Kadirov je imao velikog odjeka u javnosti. Reč je o turniru u mešovitim borilačkim veštinama u kome su učestvovala deca (među njima i Kadirovljevi sinovi). Turnir je organizovao klub „Ahmat“ u Groznom, glavnom gradu Čečenije. Fjodor Jemeljanenko, ruski majstor mešovitih borilačkih veština i četvorostruki šampin sveta u MMA osudio je organizovanje dečijih borbi posle čega su mu oštre izjave uputili Kadirov i njegove pristalice, a nepoznata osoba je fizički napala Jemeljanenkovu ćerku u Moskvi i nanela joj telesne povrede.

Ramzan Kadirov je ranije oštro iskritikovao onoga ko je napao Jemeljanenkovu ćerku, ali što se tiče konflikta oko „dečijih borbi“ Kadirov smatra da je istina na njegovoj strani. „Za sudiju je izabran dečiji trener i on je znao kada treba zaustaviti borbu da niko slučajno ne nastrada. Svi su bili zadovoljni, osim Fjodora“, izjavio je Kadirov.

6. Islam može da čini čuda

Ramzan Kadirov kaže da je on duboko verujući musliman. Odgovarajući na pitanje zašto u Čečeniji tako brzo raste broj džamija, dok sa druge strane postoje ozbiljni problemi sa zdravstvom (kako je istakao dopisnik agencije TASS, na svakih 140 stanovnika radi po jedan lekar), što je najgori pokazatelj u Rusiji), Kadirov je izrazio uverenje da će, „ako bude duhovnosti, i svega ostalog biti“.

„Ja uvek sam sebe lečim čitanjem Korana“, nastavio je rukovodilac Čečenije. „Čak i ako me prst zaboli, ja čitam molitvu“. Dalje je on ispričao nekoliko slučajeva čudesnog isceljenja ljudi obolelih od raka pomoću čitanja Korana. „Ja ne kažem da tradicionalnu medicinu ne treba razvijati“, naglasio je Kadirov. Po njegovim rečima, Čečenija aktivno razvija zdravstvo. Ali, kaže on, ne treba zanemarivati ni Alahove reči.

Oleg Jegorov, Ruska reč

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.